Ennyivel drágulhat jövőre a közös költség

A pénzromlást és a költségnövekedést a fogyasztók, a társasházak esetében pedig a lakók fizetik meg: akár 40 százalékkal emelkedhet jövőre a közös költség.

Megemelkedtek a költségek az infláció és a katás adózás átalakítása miatt, ráadásul a forint árfolyamváltozása is befolyásolja a társasházak kiadásait. A pénzromlást és a költségnövekedést a fogyasztók, a társasházak esetében pedig a lakók fizeti meg. Ennek következtében 40 százalékkal emelkedhet jövőre a közös költségszámol be Híradójában az RTL Klub.

Molnár Sándor, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára a műsorban elmondta: nehéz helyzetbe kerültek a társasházak és a társasházkezelők, akiknek jövőre minden bizonnyal jelentősen meg kellene emelniük a közös költségeket a rezsi változása, az infláció és az elszálló karbantartási árak miatt.

közös költség, infláció, áremelkedés
Bajban a társasházak lakói. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

„A közös képviselők nagyon rossz mentális állapotban vannak, mert már csak velünk tudnak vitatkozni a lakók, a szolgáltatók ugyanis gyakorlatilag elérhetetlenek. Nekik, nekünk kellene megoldanunk azokat a problémákat, amelyek a rezsi változásából, az árak folyamatos emelkedéséből adódnak” – fogalmazott Molnár Sándor, aki kiemelte: a karbantartási, felújítási területen rendkívül megugrottak az árak, a szegmens díjszabásában még a forint árfolyamváltozásai is meglátszanak. Érzékletes példát is említett: egy lapostető szigetelése nagyjából kétszeresére drágult az elmúlt három évben.

A kata átalakítása is emelt az árakon

2023. május 31-ig meg kell tartani a közgyűléseket, ahol majd le kell vezetni ezeket a folyamatokat, a költségeket pedig bele kell tenni a költségvetésbe. Ez a közös költség 20-30, de akár 40 százalékos emelkedésével járhat – magyarázta a szakember.

Számos társasházkezelő adózott korábban a kata szabályai szerint, az új adózási forma nekik plusz költségeket jelent, amit értelemszerűen áthárítanak vagy már áthárítottak a lakókra.

„Tudok olyan közös képviselőről, aki rögtön a módosítás után árat emelt. Máshogyan nem jött volna ki. A legnagyobb probléma abból fakadt, hogy sok vállalkozás – például a takarítók esetében – jött létre kiegészítő tevékenységként. Például volt olyan, aki a szabadnapjain más munkát vállalt. Törvényesen a katát választotta, adót fizetett és emellett kedvezményes árat tudott adni. Ez a lehetőség megszűnt" – hangzott el a műsorban.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: