Állami fenntartásba kerülnek az önkormányzati szakrendelők?

„Az egyik legnagyobb gond most az egészségügyben a hozzáférési egyenlőtlenség” – jelentette ki egy szakmai konferencián Takács Péter, a Belügyminisztérium új, egészségügyért felelős államtitkára, aki az alapellátás átalakításáról is beszélt.

Az önkormányzati szakrendelők állami átvételén gondolkodik a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkársága – írta meg az InfoStart . Az új államtitkár, Takács Péter a praxisjog kiüresedéséről és az alapellátás átalakításáról is beszélt a 16. Országos Egészséggazdaságtani Konferencián.

magyar egészségügy, egészségügy átalakítása
Jelentős átalakítások jöhetnek a magyar egészségügyben. Fotó: Getty Images

Ez a három legfontosabb cél

Takács a három legfontosabb egészségügyi célt is megnevezte, és véleménye szerint minden eszköznek és további lépésnek ezek elérését kell szolgálnia. Az első cél az, hogy növeljék a magyarok egészségben eltöltött éveinek számát, és az átlagéletkor közeledjen az uniós átlaghoz.

A második fontos célkitűzés az otthonközeli ellátások megerősítése, az államtitkár szerint ugyanis az egészségügyi ellátórendszer – főként a főleg a fekvőbeteg-ellátás – szétaprózódott, és a háziorvosi rendszerben is nagy az inhomogenitás.

A harmadik célként azt jelölte meg, hogy az egészségügyi rendszer kellőképpen fel legyen készítve a jövőbeli járványhelyzetekre. Takács szerint ugyanis nem zárható ki, hogy a következő évtized a járványok évtizede lesz, és erre bizony fel kell készülni.

Lesznek még átalakítások

Kiderült az is, hogy vannak olyan tervek, amelyek szerint járási egészségközponttá fejlesztenék a kisvárosi kórházakat, és oda költöztetnék a járási praxisközösség vezetését, a prevenciós irodát és a központi ügyeletet is. „Ehhez át kell kissé alakítani az alapellátást is, amely gazdagabb településeken jó, szegényebb településeken nehezebben elérhető” – mondta az államtitkár. Ennek az átalakításnak a része lesz az is, hogy a körzethatárok kijelölése átkerül majd egy praxiskezelőhöz, amit az OKFŐ-n belül hoznak létre. „A praxisjog egyébként is kiüresedett. Új alapokra kell helyezni, és valódi koncessziós joggá és vagyonértékű joggá kell alakítani a praxisjogot. Most vizsgáljuk a lehetőségét, hogy az önkormányzati fenntartásban lévő, száz óránál nagyobb kapacitással rendelkező szakrendelők fenntartásba átkerüljenek az OKFŐ-höz” – részletezte Takács Péter.

Megemlítette azt is, hogy jó lenne, ha az egészségügyi bérezésben valamilyen módon megjelenne a teljesítménybérezés is – de nemcsak az orvosokat érintően, hanem a szakdolgozók esetében is. „Van arra kormányzati szándék, hogy a szakdolgozók bére kövesse az orvosokét, tehát ne nyíljon tovább a bérolló. Amikor legközelebb orvosi bért emelünk, akkor a szakdolgozói bérekkel is kell foglalkozni” – mutatott rá.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)