A rák leginkább ezzel az életmóddal kerülhető el

A kutatók áttekintették az élenjáró egészségügyi szervezetek életmódra vonatkozó ajánlásait, hogy megállapítsák, melyik a leghatékonyabb a rák kialakulásának általános kockázatával szemben.

A Cancer Research (Rákkutatás) című folyóiratban megjelent tanulmány a daganatos megbetegedésekkel foglalkozó két vezető intézmény, a World Cancer Research Fund és az American Cancer Research Institute ( WCRF/AICR ) ajánlásait nevezte a legjobbnak. A WCRF/AICR szerint nemcsak a dohányzás abbahagyása, hanem az egészséges testtartás és a gyakori mozgás is a legfontosabb viselkedési formák közé tartozik a rák elkerülésére. A sok teljes kiőrlésű gabonával , zöldséggel, gyümölcsökkel és babbal összeállított étrendet tartják a legjobbnak, de minimális mennyiségű gyorsétteremi ételt, vörös- és feldolgozott húst, cukros italokat és alkoholt is befogadtak az ajánlásba. A vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó pirulák, kapszulák szedését ellenben az átlagosan egészséges embereknek kerülniük kell, a csecsemőket pedig szoptatni szükséges, amennyire csak a lehetőségek megengedik.

étel ital
Étkezési szokásaink jelentősen befolyásolják, hogy mekkora a rákkockázatunk

Mindegyik hatásos

A francia egészség- és orvostudományi intézet (Inserm) kutatói annak érdekében, hogy megtudják, melyik diéta a leghatékonyabb, négy életviteli ajánlást is megvizsgáltak. A WCRF/AICR-ajánlást, az Alternatív Egészséges Étkezési Indexet, a francia táplálkozási és egészségügyi program iránymutatásait, valamint a Medi-Lite ajánlásét. Mindegyikhez mellékeltek egy pontrendszert, amellyel az egyének azonosíthatták, értékelhették az egészségüket hátrányosan befolyásoló viselkedést. Úgy tűnt, mindegyik étrend csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, de a tanulmány szerzői szerint a WCRF/AICR mutatta a legjobb eredményeket.

A kutatók a francia NutriNet-Santé tanulmányból származó adatokat elemezték, hogy megértsék, hogyan befolyásolja a táplálkozás a résztvevők egészségi állapotát. Több mint 41 ezer, 40 éves vagy annál idősebb rákmentes embert érintett a vizsgálat. A megkérdezettek online naplóban rögzített adatok alapján számoltak be róla, hogy a nap 24 órájában milyen ételt és italt fogyasztottak. Ezeket az adatokat használták fel, hogy a résztvevőket a négy életstílus-ajánlás szerint értékeljék.

Tíz százalék feletti javulás

A WCRF/AICR-ajánlás nyomán minden résztvevőnél 12 százalékkal csökkent a rák általános kockázata. Az emlőrák veszélye 14 százalékkal, míg a prosztataráké szintén 12 százalékkal. Dr. Mathilde Touvier, a tanulmány szerzője és az Inserm táplálkozási epidemiológiai kutatócsoportjának (EREN) vezetője elmondta a Newsweeknek , hogy a mell- és a prosztatarák a leggyakoribb étrend miatt kialakuló daganatos betegség.

"Az étrendi ajánlások jobb betartása azonban jelentősen hozzájárulhat az előfordulásuk csökkentéséhez. Ez a tanulmány hangsúlyozza, hogy az egészséges táplálkozási szokások, a rendszeres testmozgás , az alkoholfogyasztás visszafogása és a normál testtömeg fenntartása, valamint ezek kombinációja igen fontos a rákmegelőzésben" - mondta Touvier.

Igyekszünk mindent megtenni, hogy elkerüljük a daganatos megbetegedéseket, de sokszor elveszünk az információdömpingben. Íme, hét egyszerű tipp, amellyel csak jót tehetünk magunknak! Részletek!

Dr. Bernard Srour, az EREN-Inserm társszerzője kiemelte ugyanakkor, hogy szerinte akik végig kitartottak a kutatás mellett, egészségtudatosabban élnek, mint a francia lakosság nagy többsége. Ezért az életmód és a táplálkozás hatását a rákkockázatokra tovább kell vizsgálni, hogy az étkezés és a betegség kialakulása között fel lehessen állítani az ok-okozati kapcsolatot. "Ez azonban nem változtatja meg a fő üzeneteket és a közegészségügyi ajánlásokat, azaz hogy szükség van kiegyensúlyozott étrendre, rendszeres testmozgásra és mérsékletes alkoholfogyasztásra" - mondta.

Rebecca McManamon dietetikus, a Brit Dietetikusok Társaságának szóvivője szerint a fizikai aktivitás és az egészséges testsúly fenntartása erősen kötődik a rákkockázat mérsékléséhez, különösen az emlőrák esetében. A testsúly 5-10 százalékos csökkentése után már erősen látszik ez az összefüggés.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: