A cukorbetegség legdrámaibb következménye

A cukorbetegségtől a vesék gyakran megnagyobbodnak és romlik a működőképességük. Nemrégiben az is kiderült, hogy esetenként a diabétesz drámai módon csökkenti a vese öntisztító képességét, ami súlyos következményekkel járhat.

Vannak esetek, amikor a szervezetünk bonyolult és korábban érthetetlen folyamatai egy felfedezés hatására világossá vagy sokkal érthetőbbé válnak. Ez történt a cukorbetegség miatt kialakuló krónikus veseproblémák titkának felfejtése során is. Kiderült egy látszólag egyszerű összefüggés arról, hogy a cukorbetegek megváltozott metabolizmusa hogyan fejlődhetdiabéteszes nefropátiává, vagyis cukorbetegség következtében kialakuló veseproblémává. Szerencsére, ha ismerjük a folyamatot, akkor esélyünk van a beavatkozásra is.

dialízis
Az autofágia visszaesése súlyos esetekben a vesék leállásához vezethet. Fotó: Getty Images

A természetes öntisztulást autofágiának hívják, ami szó szerint "önevést" jelent, és állandóan zajlik a szervezetünkben. A sejtek törmelékei, például a hibás fehérjék és a károsodott mitokondriumok (a sejtek működésképtelenné vált erőművei) egy kettősfalú membránzsákba kerülnek, amelyben enzimek pusztítják el őket, segítve a sejtek és a szervek tökéletes működését.

Az autofágia krónikus betegségek esetében általában növekszik. A tudósok most felfedezték a cukorbetegség előrehaladásának egy olyan útját, amely gyorsan csökkenti az autofágiát a kór különböző stádiumaiban. Ezáltal a vesék sebezhetőbbé válnak - erről számolt be Dr. Zheng Dong, az Augusta Egyetem sejtbiológai tanszékének vezetője és csapata a Journal of Clinical Investigation folyóiratban.

Egyre több a cukorbeteg 

A diabétesz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 422 millió embert érint világszerte, Magyarországon pedig több mint egymillióra becsülik a cukorbetegek számát. A diabétesz az egyik fő oka a krónikus vesebetegségeknek, például a veseelégtelenségnek. A tudósok régóta tanulmányozzák a diabétesz hatására megváltozó autofágiát, de nem tudtak közös álláspontra jutni arról, hogy mi is történik valójában, mert egyesek szerint a folyamat emelkedő, mások szerint csökkenő intenzitást mutat a cukorbetegeknél. Dong és munkatársai most azt találták, hogy mindkét megállapítás igaz.

Az autofágia szintje ugyanis kezdetben növekszik a cukorbetegség által kiváltott stresszre reagálva, de aztán gyorsan visszaesik, amikor egy daganatszupresszorként ismertfehérjeaktivál egy mikroRNS-t, amely normálisan nem vesz részt az autofágia szabályozásában. Ezt az egyes sejtek egészségtelen túlnövekedése és a szerv hipertrófiának nevezett megnagyobbodása, hegesedés, gyulladás és a vizeletbe ürülő fehérje megjelenése követi. Utóbbi a vesék gyengülésének klasszikus jele. Dong szerint nem csak azt sikerült megérteniük, hogy az autofágia miért nő meg, majd miért csökken, de arra is rájöttek, hogy mi okozza ezt a változást a cukorbetegeknél.

A folyamat főszereplői a p53-es gén, amely a sejtciklus szabályozója és tumorszupresszor is egyben, a miR-214 mikroRNS, és az ULK1 autofágia gén. Mind állatokban, mind emberekben következetesen kimutatták a p53 és miR-214 magasabb, illetve az ULK1 és az autofágia alacsonyabb aktivitását közel ugyanabban az időben. Amikor a kísérletek során kiiktatták az autofágia gént, aveseelégtelenségés a hipertrófia is súlyosbodott, és amikor aktiválták a gént, az megakadályozta a folyamat romlását.


Úgy találták, hogy az autofágia azért esett vissza, mert a folyamatot aktiváló ULK1 gén szintje jelentősen csökkent, és amikor ezt történt, a miR-214 emelkedésbe kezdett. Körülbelül 30 gén vesz részt az autofágiában, de az ULK1 csökkenését leginkább a cukorbetegség modellezésekor és a cukorbeteg betegek vesebiopsziáiban mutatták ki. Ha kiütötték vagy elnyomták a miR-214-et a tubulusokból, a vesék szűrőegységeiben (ahol általában különféle anyagok, például fehérjék és aminosavak felszívódása történik), az ULK1 expressziója és az autofágia aktivitása nem csökkent cukorbetegség ellenére sem. A vese egészségtelen túlnövekedése lefékeződött és a vese működése javult, amit a kevesebb vizeletbe jutó fehérje jelzett. Ezután blokkolták a p53-at, és látták, hogy a miR-214 szintek nem emelkedtek meg, aminek az előnyei lényegében azonosak voltak az előzőekben leírtakkal.

Ez derült ki a minták összehasonlításából

Amikor cukorbetegek mintáit hasonlították össze az egészségesek mintáival, utóbbiak egyikében sem volt jele a p53-nak, de a diabéteszeseknél és a hozzá kapcsolódó veseproblémákban szenvedő különböző stádiumú betegeknél 20 biopsziájából 15-ben volt jelen ez a fehérje. Hasonló megállapításokat tettek a miR-214-ről is. Az egészséges vesék a várakozásoknak megfelelően magas ULK1-szintet mutattak, a cukorbetegek mintáiban viszont alacsony volt e jólismert autofágia gén szintje.

Ez a felfedezés Dong szerint lehetővé teszi olyan terápiák kidolgozását, amely a veseelégtelenség kialakulását 10-12 évről 20-30 évre is kitolhatja. Csakhogy a beavatkozáshoz bármennyire is kínálkozik a p53-as gén, mégsem használható, hiszen a tumorok elnyomásában van fontos szerepe. Ugyanakkor az ULK1-szint emelése egy másik kezelési esély lehet.

A cukorbetegség és a magas vérnyomás gyakran kombinálódik egymással, ami szinte biztosan a vesék károsodásához vezet. De krónikus vesegyulladások is okozhatnak visszafordíthatatlan károsodást, illetve a fertőzések nyomán megjelenő gennytermeléssel járó betegségek, valamint azimmunrendszerbetegsége is okozhat veseállomány-gyulladást. Emellett számos további ok is károsíthatja e páros szervünket. Részletek!

A kutatók rámutattak, hogy a cukorbetegség soránanyagcsereváltozások zajlanak a szervezetben. Például megemelkedik a glükózszint, gyulladások keletkeznek és megjelenik az oxidatív stressz. Ezek a körülmények megzavarhatják a mitokondriumok (a sejterőművek), illetve egy másik sejtszerv, az ER (endoplazmatikus retikulum) működését (utóbbi a fehérjeszintézisben, a lipidanyagcserében, valamint a sejt számára káros anyagok és anyagcseretermékek ártalmatlanításában vesz részt). A vese azért növekszik meg, mert így felel a nagyobb kihívásokat támasztó "munkakörnyezetre". Ugyanaz történik, mint a szívelégtelenségnél: a szerv megnagyobbodhat, majd a túlterhelés miatt már kevésbé tudja ellátni a funkcióját és végül tönkre mehet. A diabéteszben szenvedő betegeknél, akiknél hipertrófia alakul ki, nagyobb valószínűséggel következik be a végstádiumú vesebetegség. Noha nem biztos, hogy a leromlott autofágia teljesen megmagyarázza a vese egészségtelen megnagyobbodását, de Dong és csapata úgy hiszi, hogy hozzájárul ehhez.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-8, -2 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok egyes helyeken csak lassan szűnnek, máshol legfeljebb fátyolfelhők szűrik a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag