A boltban fogják beszkennelni a fenekünket

Egy új életmódtrendhez, a személyre szabáshoz igazodva fejlesztett ki ergonomikus szuperszéket az IKEA egy protézisgyártóval közösen. A bútordarabon állítólag akár 20 órát is el lehet ücsörögni egyvégtében hátfájdalom nélkül.

Igen figyelemreméltó tendencia kezd kibontakozni a tömegcikkek piacán: a személyre szabás. A két fogalom látszólag ellentmond egymásnak, de az IKEA és a viselhető protéziseket gyártó UNYQ most megmutatta, hogy a korszerű technológia, a tervezői fantázia és a piaci igény mégis egymásra találhat. A gondolkodást az indította be, hogy a két cég felmérése szerint mintegy 2 milliárd, azaz minden negyedik ember játszott már elektronikus játékot, és igen nagy az aránya azoknak, akik rendszeresen gyakorolják a szórakozásnak ezt a módját. Ebből nőtt ki az e-sport, ahol a versenyzők olykor igen hosszú órákat kénytelenek eltölteni a gép előtt, mire egy játszma véget ér. Ennyit ülni nagyon komoly fizikai kihívást jelent elsősorban a hátnak és a fenéknek. Eddig is terveztek olyan székeket, amelyek az e-sportolók speciális igényeit elégítik ki, de a UBIK névre keresztelt modell minden eddigin túltesz.

gamer
Egy jó szék minden gamernek kell, sőt a sokat dolgozó irodistáknak is

A UNYQ által kifejlesztett különféle szkennelési módszerekkel ugyanis a széket használók testformái tökéletesen leképezhetőek, és 3D nyomtatással előállítható a kifejezetten rájuk szabott ülőbetét. Olyan ez, mint amikor Forma-1-es autóversenyzőknek tartanak ülőpróbát, hogy a testükre tökéletesen rásimuló ülést elkészíthessék. De ez eddig extremitásnak számított, a nagyközönség nem is álmodhatott hasonlóról.

Mindenki megkaphatja a magáét

Az IKEA azonban éppen ezt a szabályt akarja felrúgni. Nemcsak az e-sportolók, hanem minden olyan ember számára elérhetővé szeretné tenni a technológiát, aki munkája vagy más elfoglaltsága miatt kénytelen sokat ülni.

Az UNYQ és az IKEA együttműködését megelőlegezte, hogy a protézisgyártó szorosan együttműködött az Area Academy oktatási e-sport társasággal, hogy feltárja, hogyan változtathatja meg a játék az életmódot, például a lakberendezés megjelenését, ergonómiáját és mobilitását. A játékosok hatalmas és gyorsan növekvő tömegét korábban figyelmen kívül hagyták a használati cikkek, például a bútorok tervezésében, és nem alkalmaztak testre szabást, holott erre nyilvánvalóan megvan az igény. A UNYQ viszont a testre szabás és a kényelmes illeszkedés szakértője, az IKEA pedig ahhoz ért, hogy a termékeket hogyan lehet széles tömegek számára hozzáférhetővé tenni. Ez vezet el ugyanis az egyedi termékek megfizethetőségéhez.

A személyre szabás új jövőt ígér

A széket a svéd e-sport-legenda, Tommy Ingemarsson és az IKEA vezető designere, Marcus Engman mutatta be a bútorcég älmhulti központjában. Azt ígérték, hogy az ülőalkalmatosság jelentősen segít a fájdalmak és görcsök enyhítésében azoknak a játékosoknak, akik akár 20 órát is eltöltenek a képernyő előtt.

ikea szék
Mindenki megkaphatja a rászabott ülésbetétet, majd kedvére ücsöröghet a széken hosszú órákon át - Fotó: UNYQ

Ha a prototípus gyártásra érett termék lesz, a vásárlók az áruházban levett biometrikus adataik alapján pár héten belül megkapják a számukra gyártott ülésbetétet, amelyen ideális üléspozíciót foglalhatnak el. Nem csak a gamerek, hanem az irodai dolgozók is nagy hasznát vehetik a fejlesztésnek, amely hozzásegíti őket az egészségesebb élethez. Ehhez azonban az IKEÁ-hoz hasonló nagy kereskedőcégek ellátási láncait drasztikusan át kell alakítani.

Gerincünk védelmében elsődleges a derékfájdalmat előidéző rizikófaktorok kerülése. Ezek közé tartozik például a túlsúly, a hosszan tartó ülés vagy a statikai pozícióban végzett monoton munka, a nehéz fizikai megterhelés, a dohányzás, a stressz, a mozgásszegény életmód, illetve a helytelen emelési technika is. Nagyon fontos a rendszeres napi-heti mozgás, a megfelelő étrend, az ergonómiailag helyesen kialakított szék, a napi nyugodt alvást és a gerincünk számára ideális alátámasztást nyújtó fekhely, matrac használata. Részletek!

Ez annál inkább aktuális lesz, minél inkább elterjed a tömegtermelésben a személyre szabás. A következő termék valószínűleg a cipő lesz. "Óriási lehetőség, hogy személyre szabhatjuk a termékergonómiát minden egyes ember számára. Ha a gyártást az emberekhez közelítjük, és az előállított dolgokat a gyáraktól az emberek felé fordítjuk, akkor teljesen eltérő perspektívát alakítunk ki a jövő termékfejlesztésében" - idézte a QZ.com Engmant.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: