Bőr alá adott injekcióval kezelik az áttétes rákbetegeket

Széles körű klinikai vizsgálatot indít a Semmelweis Egyetem. A projekt keretében előrehaladott stádiumú, áttétes emlőrákkal élő betegeknél alkalmazva hasonlítanak össze egy intravénásan és egy bőr alá injekciósan adott biológiai kezelést.

A projekt a betegtoborzás fázisába érkezett. Mint az a Semmelweis Egyetem közleményében olvasható, a szakemberek célja, hogy összehasonlítsanak két olyan biológiai terápiát, amelyek a HER-2 pozitív, lokálisan előrehaladott, műtétre nem alkalmas, vagy áttétes emlőrákkal élő betegek számára nyújthatnak segítséget. Ezek egyike a Magyarországon már elérhető, intravénásan adható pertuzumab-trastuzumab biológiai kezelés, a másik pedig egy ugyanazon hatóanyagokat fix dózisban tartalmazó, injekciósan bőr alá adható kezelés, amely még nincs forgalomban itthon.

kétféle formában adott biológiai terápiát hasonlítanak össze a Semmelweis Egyetem szakemberei
Kétféle formában adott biológiai terápiát hasonlítanak össze a Semmelweis Egyetem szakemberei. Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

Az összehasonlítás során egészséggazdaságtani szempontokat, betegpreferenciát és egyéb betegközpontú mérőeszközöket is figyelembe vesznek. Vizsgálják azt is, hogy a különböző formában adagolt gyógyszerek miként hatnak a betegek életminőségére és általános állapotára, melyik beadási módot részesítik előnyben a páciensek.

Az intravénás beadáskor a két eltérő hatóanyagot tartalmazó infúzió nagyjából egy óra alatt jut be a beteg szervezetébe, míg a fix adagolású, bőr alá adott injekciós formula beadása 5-10 percet vesz igénybe. Az injekció speciális szerkezete lehetővé teszi, hogy a szövetek közé bejuttatott készítmény fájdalom nélkül bekerülhessen a keringésbe. A vizsgálat során a betegek egy komplex – táplálkozástudományi és pszichológiai tanácsadást is tartalmazó – rehabilitációs programban is részt vesznek. Ennek hatékonyságát szintén a betegek visszajelzései alapján vizsgálják majd.

Mit nevezünk HER-2 pozitív emlőráknak?

A HER-2 az összes emberi sejt felszínén megtalálható receptor. Az emlőben normális körülmények között fontos szerepe van a sejtek növekedésének és szaporodásának szabályozásában. Ha viszont túl sok ilyen receptor alakul ki a sejtek felszínén, akkor megnövekszik az emlődaganat kialakulásának kockázata. A primer emlődaganatok 20-30 százaléka HER-2 pozitív. A célzott ellenanyag-terápiák megjelenése előtt a HER2-pozitív emlőrák volt az egyik legrosszabb prognózisú betegség az emlőráktípusok között, amely gyakrabban és korábban adott távoli áttéteket. Mára viszont az ebben a szenvedő betegek hosszú évekig is élhetnek jó életminőségben, a korai emlőrákos betegeknél pedig mintegy felére csökkent a betegség kiújulása.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +13 °C

Az északkeleti, keleti harmadban az éjszaka képződött felhőzet a délelőtt folyamán szakadozik, gomolyosodik, így ott többórás, másutt a gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. Záporra, zivatarra szórványosan - főként az északkeleti-keleti harmadban és a Nyugat-Dunántúlon - számíthatunk. A nyugatias szél többfelé megélénkül, zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra