Rossz szokások, amelyek veszélyesek a cukorbetegeknek

Cukorbetegként elengedhetetlen, hogy bizonyos dolgokra kiemelt figyelmet fordítsunk. Ide tartozik például a lábaink egészsége, amelyet számos rossz szokás veszélyeztethet. Mutatjuk, mit kell elkerülni!

A cukorbetegek számára elsődleges fontosságú lábaik megfelelő ápolása, mert egy kis sérülésből is komoly problémák származhatnak. Vannak azonban, akik nem tartják be a javaslatokat, és úgy élik a mindennapjaikat, mintha nem állna fenn a betegség. Hogy melyek azok a hibák, rossz szokások, amelyeket el kell kerülni?

Papucs helyett mezítláb

Nyáron sokan dobják le magukról a papucsokat, és mezítláb járnak a lakásban, kertben, vízparton. Ez valóban kényelmes, de azoknak, akik cukorbetegséggel küzdenek, igen veszélyes is, hiszen így könnyen felsérthetik a talpukat. A neuropátia okozta idegi károsodás miatt csökken a fájdalomérzet, ezért lehet, hogy nem veszik észre, és elmarad a szükséges fertőtlenítés. Ugyanez igaz a nyílt szandálokra is, hiszen azokba is könnyen bemehet apró, hegyes kavics – mutatott rá dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

cukorbetegség, lábápolás
A cukorbetegek számára elsődleges fontosságú lábaik megfelelő ápolása. Fotó: Getty Images

Nem jól szellőző lábbeli

Ha jó minőségű, jól szellőző lábbelit viselünk, kisebb a veszélye, hogy megizzad a lábunk. Ez azért fontos, mert az izzadással olyan környezet alakul ki, amely kedvez a gombás fertőzéseknek (a cukorbetegek hajlamosabbak a különböző fertőzésekre). Ne viseljünk ezért műanyagból vagy más, nem lélegző anyagból készült cipőt, inkább bőrt, vásznat vagy velúrt válasszunk helyette!

Nem megfelelő körömápolás

A cukorbetegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a megfelelő körömápolásra lábaikon is, hiszen a rosszul levágott köröm könnyen sérülést okozhat. Sokan esnek abba a hibába, hogy túl hosszúra hagyják a körmeiket , de az is problémás lehet, ha túl rövidre vágjuk, hiszen úgy semmi sem védi a körömágyat. Ügyelni kell arra is, hogy a köröm széle ne legyen hegyes. Mivel igen könnyű hegyes ollóval megsérteni azt a részt, inkább körömreszelővel kerekítsük le.

Figyelmetlenség

Mint már említettük, a cukorbetegeknél nem ritka a neuropátia, melynek során a fájdalomérzet jelentősen csökkenhet, így a beteg nem feltétlenül veszi észre, ha megsérült a lába. Éppen ezért szükséges naponta átvizsgálni, hiszen ha bármilyen seb van rajta, akkor azt mielőbb fertőtleníteni szükséges, és pár napig nyomon követni, hogy jól gyógyul-e.

Orvosi vizsgálat elmulasztása

Sok olyan beteg van, aki nem veszi komolyan a lábproblémákat, mert úgy gondolja, idővel jobb lesz. Ennek nagy veszélye, hogy a panaszok könnyen fekéllyé alakulhatnak, ami a lábamputációk nagy részét teszi ki. Mindig van olyan állapot, illetve mindig van az a pont, amikor már nem szabad otthoni módszerekkel kísérletezgetni, hanem szakemberhez kell fordulni! A konzultáció során az orvos szemügyre veszi a lábat, megnézi a sebet, teszteket végez neuropátia irányába, valamint ellenőrzi a vércukorértékeket . A sebgyógyuláshoz nagyon fontos a vércukorszint normalizálása. Amennyiben a szakember úgy ítéli meg, akkor különböző kezelésekkel (például intelligens kötszerekkel) a sebgyógyulás gyorsítható, és elkerülhető a nagyobb probléma kialakulása.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: