Vércukorérték: mikortól számít kórosnak?

A cukorbetegség egyre több embert érint, ami elsősorban a helytelen életmódra vezethető vissza.

Tünetei közt az elhízás, fáradtság, gyakori vizelési inger, visszatérő fertőzések, zsibbadó végtagok és száraz bőr figyelhető meg - bár kezdetben sokszor tünetszegény -, így panaszok esetén sokan vérvételre mennek, hogy kiderüljön, fennáll-e náluk a probléma. De vajon milyen értékek számítanak kórosnak? Dr. Porochnavecz Marietta , a Cukorbetegközpont diabetológusa erre ad választ.

Milyen értékek számítanak kórosnak?
Milyen értékek számítanak kórosnak? (Fotó: iStock)

Mikor érdemes ellenőriztetni vércukorértékeinket?

cukorbetegség  gyakran tünetszegény, és sokszor már csak akkor derül fény az állapotra, amikor szövődmények alakultak ki. Éppen ezért fontos, hogy a magasabb rizikócsoportba tartozók rendszeresen járjanak szűrésre, melynek során kiderülhet a kóros vércukorszint. Magas rizikócsoportba akkor tartozik valaki, ha a családban előfordult diabétesz, illetve túlsúly, inzulinrezisztencia , PCOS megléte esetén, 4 kg feletti baba szülése után. A 45 év felettiek, a magas koleszterinszinttel élők és a terhességi cukorbetegek is ide tartoznak.

A cukorbetegségre utaló tünetek a következők: cukoréhség, fáradtság, gyakori vizelési inger, gyengeség, szédülés, lassan gyógyuló sebek, lábzsibbadás, homályos látás. A cukorbetegség szűrése OGTT-vizsgálattal történik, melynek során ellenőrzik a 0 és 120 perces glükóz- (és szükség esetén inzulin-) értékeket. (Amennyiben az orvos úgy kívánja, a 60 perces értéket is meg kell vizsgálni). Először éhomi vért vesznek, majd utána 75 g glükózszirup ivására van szükség, hogy a terheléses érékeket megkapjuk.

Terheléses cukor- és inzulinrezisztencia-vizsgálat: erre számítsunk!

Mikortól kóros a vércukorérték?

Az ujjbegyből vett vérminta értékét azonnal megtudhatja a páciens. A diagnózis felállítása csak vénás vérvételből mért vércukorértékek alapján lehetséges. Ez normál esetben 4-6 mmol/l között mozog, és a 2 órás érték nem lépi át a 7,8 mmol/l-t. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhomi vércukorérték meghaladja a 7,1 mmol/l-t, a 2 órás pedig a 11 mmol-l-t. Érdemes tudni, hogy az egészség és a cukorbetegség közt vannak olyan kóros állapotok (prediabéteszek), melyekről szintén fontos szót ejteni.

  • IFG: ekkor az éhomi vércukorérték enyhén emelkedetté válik, vagyis 6-7,1 mmol/l között mozog.
  • IGT: ekkor csökkent glükóztolerancia áll fenn, vagyis az éhomi érték nem emelkedik meg jelentősen (7,1 mmol/l alatt marad), ám a 120 perces érték 7,8-11,1 mmol/l közötti.
Vércukorértékek mmol/liter
Egészséges
Éhomi <6
120 perces <7,8
IFG
Éhomi 6-7,1
120 perces <7,8
IGT
Éhomi <7,1
120 perces 7,8-11,1
Cukorbetegség
Éhomi >7,1
120 perces >11,1

Diéta, mozgás, gyógyszer a javulás kulcsa

Dr. Porochnavecz Marietta felhívja a figyelmet rá, hogy nagyon fontos már az IFG/IGT, sőt az IR (inzulinrezisztencia) kezelése is, mivel ezekből könnyen 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki. Akárcsak ezen állapotoknál, úgy a 2-es típusú diabétesz esetén is az első számú kezelési módszer az életmódterápia (a személyre szabott diéta, a rendszeres testmozgás). Gyógyszerre/inzulinra csak akkor van szükség, ha a kiindulóértékek megkívánják, illetve ha az életmódterápiával önmagában nem lehet jelentősebb eredményt elérni.]

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésre számíthatunk. Elszórtan fordulhat elő zápor, illetve kis eséllyel az északkeleti tájakon zivatar is kialakulhat. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra