Kék kört formáltak a Diabétesz Világnap alkalmából a cukorbetegek

Minden évben november közepén tartják a Diabétesz Világnapot, amelynek tiszteletére a Nemzeti Színház melletti parkban egy kék kör megformálásával hívták fel a figyelmet a cukorbetegségre és annak megelőzésére!

Idén harmadik alkalommal hívták a cukorbeteg-egyesületek tagjait és támogatóikat a Diabétesz Világnap alkalmából megrendezett "Kék Péntek" rendezvényre, ahol a szervezők közös tornával, étkezési tanácsadással és egyéb izgalmas programokkal várták az érdeklődőket. A rendezvény célja, hogy fókuszba állítsa a diabétesz megelőzésének fontosságát, ráirányítsa a figyelmet az egészséges táplálkozás és életmód jelentőségére valamint a szövődmények megelőzésére.

A cukorbetegség jól ismert és igen elterjedt népbetegség, amely nem csak a betegekre, hanem a családra is terheket ró. Ma Magyarországon a cukorbetegek száma 600 ezer – 1 millió főre tehető, a cukorbetegek száma az elmúlt 20 évben mintegy megduplázódott. A betegség világszerte járványszerűen terjed – meghaladja a 370 millió főt –, ami elsősorban a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozási szokások következménye.

Különösen fontos hangsúlyt fektetni a helyes étkezésre - előnyben részesítendők a magas rosttartalmú zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a magas korpatartalmú kenyerek és pékáruk, a gyümölcsök, a sovány tej és tejtermékek -, valamint a rendszeres testmozgásra. A "Kék Péntek" fókuszában idén is a diabétesz és a szövődmények megelőzése állt. A résztvevők szakember irányításával hajtották végre a diabéteszesek számára összeállított speciális, ámde mindenki számára hasznos gyakorlatokat. Az átmozgató torna után diétás étel- és italkóstoló várta a meghívottakat, ami mindenkit meggyőzött arról, hogy az egészséges étkezés nem korlátozottságot, hanem fantáziát, kreativitást és újszerűséget jelent.

A programot a diabetológiai és gyógyszerkutatás és fejlesztés elkötelezett szereplői, a Boehringer Ingelheim és a Lilly Hungária Kft. szervezték, akik a diabetológiai gyógyszerek kutatása és fejlesztése mellett kötelességüknek érzik felhívni az emberek figyelmét a diabétesz szövődményeire, és a megelőzés fontosságára.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: