Diabetológus, dietetikus és diabetikus – melyik mit jelent?

Diabetológus, dietetikus és diabetikus – melyik mit jelent? Szakember segít eligazodni a fogalmak között.

A diabetológus és a dietetikus egyaránt fontos szerepet tölt be a cukorbetegek kezelésében. Hogy pontosan mivel fordulhatnak hozzájuk az érintettek, arról dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont endokrinológusa, diabetológus orvosa beszélt.

Szavak, amelyekkel gyakran találkozhatsz cukorbetegként

"A cukorbetegség komplex kezelést igénylő állapot, ami több szakember együttműködésével valósulhat meg. Sokszor előfordul, hogy a diabetológus, dietetikus vagy épp a diabetikus kifejezést összekeverik vagy félreértelmezik a laikusok" – mondja dr. Polyák Annamária. Hozzáteszi, a diabetológus és dietetikus kifejezéssel ellentétben a diabetikus szó nem szakembert, hanem egy élelmiszercsoportot jelöl. 2016 előtt a cukorbetegeknek készült alacsony glikémiás indexű termékeket jelölték vele, de ma már jogszabály tiltja a csomagolásokon való feltüntetését. A diabetológus és dietetikus azonban fontos szerepet kap a cukorbetegek kezelésében, így nem árt tisztában lenni azzal, mivel fordulhatunk hozzájuk.

Mit csinál a diabetológus?

"A diabetológus a szervezet szénhidrát-anyagcseréjével, a cukorbetegség megelőzésével, komplex és hatékony kezelésével és szövődményeivel foglalkozó szakorvos. Ha a tünetei alapján diabétesz gyanú merül fel valakinél, vagy már kialakult cukorbetegséget diagnosztizáltak nála, diabetológus szakemberhez kell fordulnia" – mondja dr. Polyák Annamária. A diabetológus kompetenciája a cukorbetegség típusának meghatározása, a prediabétsz, valamint 1-es és 2-es típusú cukorbetegség azonosítása, de őt kell felkeresni akkor is, ha várandósság idején cukorbetegség alakul ki.

orvos beteg
Könnyen összekeverhetjük ezeket az orvosszakmákat. Fotó: Getty Images

A diabetológus a diagnózis felállításán túl hasznos életmódbeli és táplálkozási tanácsokat ad a cukorbetegség megelőzése érdekében. Gyógyszeres kezelést (tabletta vagy inzulin) igénylő állapotokban pedig részt vesz a páciens anyagcseréjének beállításában és folyamatosan nyomon követi az állapotát. A diabetológiai szakrendelésen hangsúlyos szerepet kap a betegoktatás (vércukor-önellenőrzés, inzulin beadása, életvitel) is. A cukorbeteg-gondozás célja, hogy biztosítsa a betegek megfelelő vércukorértékeit és minimalizálja a hosszú távú szövődmények (szem, szív, vese, ér) kialakulásának kockázatát. Összefoglalóan tehát elmondható, hogy a diabetológus szakorvos feladata a cukorbetegek magas szakmai szintű ellátása, amihez szorosan kapcsolódik a dietetikus szakember munkája is.

Mi a dietetikus feladata?

"Sajnos sokszor találkozunk azzal a téves elképzeléssel pácienseink körében, miszerint elegendő az általunk felírt inzulin- vagy gyógyszeres kezelést követni, így az étkezésre jóval kevesebb figyelem irányul" – mondja Polyák doktornő. Függetlenül attól azonban, hogy milyen típusú cukorbetegség áll fenn valakinél, a nagyfokú tudatossággal összeállított étrend kulcsfontosságú a cukorbetegség kezelésében, a testsúly optimalizálásában, valamint a szív-és érrendszeri kockázatok csökkentésében.

A szakember szerint a cukorbeteg étrendjében az étkezések gyakoriságának, a napi szénhidrát-bevitel megfelelő elosztásának, valamint az ételek glikémiás indexe ismerete elengedhetetlen. Egy túlsúlyos beteg esetében pedig az energiabevitelt is csökkenteni kell. Ebben nyújt személyre szabott segítséget egészségügyi diplomával rendelkező szakemberként a dietetikus.

Az általa elkészített, az alkalmazott inzulinhoz vagy gyógyszerhez igazodó táplálkozási terv figyelembe veszi a páciens adottságait, alapbetegségeit, táplálkozási szokásait, ízpreferenciáit, lehetőségeit és kitűzött céljait egyaránt. A szakember segítségével a páciens megtanulhatja, hogy mire kell figyelnie a nyersanyagok beszerzésekor és elkészítésekor. Tisztában lesz vele, hogy melyek azok az alapanyagok, amelyeket kerülnie kell, és megtanulja, hogy miként tájékozódhat az egyes élelmiszercsoportok szénhidráttartalmáról a tápanyagtáblázatból, illetve az élelmiszerek csomagolásáról. De a dietetikus emellett segítséget nyújt abban is, hogy milyen konyhatechnológiai eljárásokkal lehet befolyásolni az ételek felszívódását.

"A diabéteszes betegek kezelése élethosszig tart, és a diabetológus, dietetikus mellett számtalan szakember összehangolt munkáját igényli. A jól működő orvos-beteg kommunikáció és a páciens aktív bevonása a terápiás folyamatba rendkívül fontos. Csakis a betegedukáció, a diabétesszel kapcsolatos széles körű ismeretszerzés által lehet igazán hatékony a diabéteszgondozás" – hangsúlyozza dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont orvosa.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Napos idő várható gomolyfelhőkkel, majd estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet. Nagyrészt száraz idő valószínű, de késő délután az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 25 és 30, késő este általában 17 és 24 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra