Rosacea: nyáron még kellemetlenebb lehet

A rosacea egy kellemetlen és esztétikailag is kihívást okozó bőrbetegség, amelynél nemcsak az orvosi kezelés, de a megfelelő életmód is döntő jelentőségű. Fokozottan ügyelni kell például a fényvédelemre.

A rosacea az arcon, főleg annak középső részén megjelenő bőrpír, kisebb pattanásokat és értágulatokat okozó krónikus gyulladásos bőrbetegség. Pontos kiváltó oka nem ismert, bár a családi hajlam megfigyelhető. Bármely életkorban előfordulhat, de jellemzően 30-50 éves kor között jelentkezik, és leginkább a nőket érinti. Egyik megjelenési formája – a „borvirágos orr” – azonban szinte kizárólag férfiaknál fordul elő.

rosacea, bőrápolás, nyár,
A jó időben különösen figyelniük kell a bőrükre a rosaceásoknak. Fotó: Getty Images

A rosacea általában lassan, több év alatt fejlődik ki. Jellemző a hullámzó megjelenés, vagyis a tünetek hol javulnak, hol kifejezetten romlanak. Eleinte csak kipirulásnak tűnhet, amikor többet éri az arcot a nap, vagy hidegből melegbe érkezik valaki. Később már a külső körülményektől függetlenül is kellemetlen melegségérzet jelentkezik, a bőrpír pedig állandósul. Az orcákon, az orrszárny alatt apró értágulatok is jelentkezhetnek, és megjelennek a pattanásokhoz hasonlító göböcskék. Előrehaladott állapotban pedig akár meg is vastagodhat az érintett bőrterület. Súlyos esetben az orron kialakulhat vörös, gumószerű megnagyobbodás, deformálódás, a rinofima, amely már csak plasztikai műtéttel tüntethető el. „Rosaceásként tehát nem árt tudni, hogy már tavasszal, az első napsugaraknál szükséges az óvatosság” – hívta fel a figyelmet Dr. Szántó Hajnalka , a Dermatica bőrgyógyásza.

Már a kezdeti tünetektől fontos a kezelés

Az enyhébb és a legsúlyosabb tünetek között négy fázist különböztetnek meg a szakemberek, akik hangsúlyozzák, hogy már a legenyhébb, gyanút keltő tünetek jelentkezésekor bőrgyógyászhoz kell fordulni, hogy megakadályozhassák a betegség teljes kifejlődését. „Bár a rosacea egyelőre a gyógyíthatatlan bőrbetegségek közé tartozik, de odafigyeléssel és orvosi segítséggel a tünetek jelentősen enyhíthetők. Felületi kezelésként sokszor rendelünk el antibiotikumtartalmú krémeket, amelyeket az érintett felületre kell kenni. Súlyos esetben szájon át szedhető készítmények is szóba jöhetnek. A már kialakult értágulatokat azonban csak rádiófrekvenciás vagy lézeres kezeléssel lehet eltüntetni, amellyel nem szabad megvárni a súlyos állapotokat” – hangsúlyozta a bőrgyógyász.

Mire kell figyelni rosacea esetén?  

  • Fényvédelem – Alapvetően kerülni kell a vérbőséget okozó körülményeket, így már az első napsugarak megjelenésekor ajánlatos magas faktorszámú védőkészítményeket használni, később pedig még széles karimájú szalmakalapot is viselni. A rozaceás bőr ápolására ideálisak az olyan illatanyag- és színezékmentes készítmények, amelyek a hidratáló hatáson túl védik és erősítik a véredények falait, csökkentik a bőr kipirosodását, és védelmet nyújtanak a napsugarak káros hatásaival szemben.
  • Kozmetikumok – Hasznosak az antibakteriális és gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmazó krémek, hidratálók, sőt ma már kaphatóak kifejezetten rozáceás, kipirosodásra hajlamos bőrre kifejlesztett kozmetikumok is. A megfelelő készítmények kiválasztásában tanácsos egy bőrgyógyász javaslataira támaszkodni, így megelőzhetjük, hogy felerősödjenek a tüneteink egy esetleges rossz választás következtében.
  • Életmód – Kerüljük az értágító hatású ételeket és italokat, elsősorban a csípőset, a forrót, az alkoholt és a túl sok koffeint. A C-vitamin viszont kitűnő gyulladáscsökkentő, a K-vitamin pedig erősíti az ereket és kapillárisokat. Bár egyiket sem lehet túladagolni, rendszeres szedésükről ajánlatos orvossal egyeztetni.
)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)