Végstádiumú betegeken tesztelhetnek új gyógyszereket

Az elmúlt hónapokban több amerikai államban - így Coloradóban, Louisianában, Missouriban és Michiganben - is elfogadták azt a törvényt, amely biztosítja, hogy a végstádiumú betegek hozzáférhessenek olyan gyógyszerekhez, amelyek nem mentek még végig az összes kötelező klinikai vizsgálaton.

Az úgynevezett "kipróbálási jog" érvényesítéséhez nem kell más, csak a gyógyszer gyártójának engedélye és egy recept az orvostól. A súlyos, végstádiumú betegeknek a gyógyszerkísérletekbe való bevonása azonban súlyos kérdéseket vet föl.
Fontos biztosítani például azt, hogy a résztvevők valóban önkéntesen, saját döntésük alapján próbálják ki a szereket. A kipróbáláshoz való jog biztosítása azonban nem jelenti például azt, hogy a súlyos betegek automatikusan hozzáférhetnek kísérleti szerekhez; ők nem a klinikai vizsgálatok résztvevői.

Mit kezdjünk a gyógyszerleírásokkal?

Mit vegyünk komolyan, honnan tudhatjuk, hogy mi vonatkozik ránk? A mellékhatások jó része tompított megfogalmazásban íródik, másrészt az ijesztő felsorolásból általában csak kevés érinti a gyógyszerszedőt. A cikk folytatásáért kattintson!

Az ellenzők szerint ez olyan zavart okozhat a gyógyszer-engedélyeztetési rendszerben, amely jelentősen lassíthatja a hatékony terápiák kialakítását. Ugyanakkor a kipróbálás biztosítása utolsó esélyt adhat a végső stádiumban levő betegeknek: ők maguk választhatnak aközött, hogy gyógyszerkísérletben vesznek részt (tehát lehet, hogy éppen placebót kapnak majd) vagy pedig utolsó lehetséges gyógymódként kipróbálják az új, kísérleti gyógyszert.

A kipróbáláshoz való jogért folytatott küzdelem az Egyesült Államokban az 1980-as évekig nyúlik vissza. Az AIDS-szel küzdő betegek, illetve az ő érdekképviseleteik azért harcoltak, hogy az akkor még kevéssé ismert, gyógyíthatatlan betegségben szenvedők hozzáférhessenek a kísérleti, még nem engedélyezett gyógyszerekhez. Ha ugyanis a klinikai vizsgálatok részét képező hivatalos kísérletekben vettek részt, az nem biztosította, hogy hozzájuthassanak a hatóanyaghoz. A gyógyszerek második engedélyeztetési fázisában ugyanis a kontrollcsoport (a résztvevők fele) csak placebót kapott. Sőt legtöbbször úgynevezett kettősvakteszttel kísérletetek, ami azt jelenti, hogy nemcsak a beteg, de még a kezelőorvos sem tudja, hogy ki kap gyógyszert, és ki kap placebót.

A gyógyszertesztelés új gyógymódokra deríthet fényt

A gyógyszertesztelés új gyógymódokra deríthet fényt


Az aktivisták azért küzdöttek, hogy a haldokló betegek a kísérleteken kívül hozzájuthassanak az engedélyezés alatt álló szerekhez. Ezt a küzdelmet mutatja be a Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club) című 2013-as mozi.

A 80-as évek óta egyre több helyen válik elvileg lehetségessé, hogy a végstádiumú betegek a klinikai vizsgálatokon kívül hozzáférhessenek az engedélyezés alatt álló szerekhez. Ez azonban sokszor csak az elméletben ilyen egyszerű: a gyakorlatban a gyógyszergyártók engedélye szükséges ahhoz, hogy a betegek valóban megkaphassák a kísérleti szereket.

Kanadában például van lehetőség a hozzáférésre, de a betegnek vissza kell jeleznie az orvosa felé a gyógyszer hatásairól, és az orvos jelentést küld erről a gyógyszert fejlesztő cégnek. Visszássá teszi a lehetőséget az is, hogy a gyógyszergyáraknak érdekükben áll visszautasítani a haldokló kérését a kísérleti szer kipróbálására vonatkozóan, ugyanis a gyógyszergyárak ugyanazt a beteget így a klinikai vizsgálatba még be tudják majd vonzani.

Másik nagy kérdés, hogy ki fizet ezekért a kipróbált szerekért? Ha a haldokló beteg engedélyt kap a szerhez való hozzáférésre, most mind az USA-ban, mind pedig Kanadában ezt saját zsebből kell finanszíroznia - a biztosító erre nem fizet. A klinikai vizsgálatokban való részvétel ugyanakkor ingyenes...

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag