Vasszükséglet sportolás mellett: figyelni kell rá

Vashiány nemtől és életkortól függetlenül bárkit érinthet. A többi között veszélyeztetett csoportba tartoznak az aktívan sportolók és az nehéz fizikai munkát végzők. Az alábbiakban összefoglaljuk, mire kell figyelnünk a vasbevitelnél aktív sportolás mellett.

A szervezet képes bizonyos mennyiségű vas tárolására, előállítani azonban nem tudja ezt a létfontosságú nyomelemet, ezért a beviteléről megfelelő táplálkozással kell gondoskodnunk. Elégtelen vasbevitel esetén a szervezet vasraktárai előbb-utóbb kiürülnek: ilyenkor alakul ki a vashiány. Ez a leggyakoribb hiánybetegségnek számít a fejlett országokban. Noha a közvélekedés elsősorban a nőkhöz köti a vashiányt a menstruációs vérvesztés miatt, nemüktől függetlenül a gyermekek, az intenzíven sportolók, a nehéz fizikai munkát végzők és a diétázók egy része is kockázati csoportnak számít. Lássuk, miért!

vas, vashiány, vaspótlás, sport
Az aktívan sportolókat és az nehéz fizikai munkát végzőket jobban veszélyezteti a vashiány. Fotó: Getty Images

A vas legfontosabb feladata az oxigén és a szén-dioxid szállítása, és az izomsejtek anyagcsere-folyamataiban is jelentős szerepet tölt be. Kemény fizikai munka, amatőr vagy profi sport mellett megnő a szervezet vasigénye. Ennek oka, hogy az izmok oxigénellátását biztosító fehérjére (mioglobin) intenzív terhelés esetén még nagyobb szükség van. Az izmok működéséhez, összehúzódásához oxigén szükséges, és a sporttal kifejlesztett izomtömeg oxigénnel való ellátásához több és jó minőségű, azaz vastartalmú hemoglobinban gazdag vörösvértest kell. Vas hiányában viszont csökken a vörösvérsejtképzés, ami sportolóknál a koncentráció és a sportteljesítmény romlásához vezet: romlik az állóképesség, gyengül az izomerő. Gyakran érezhetjük ilyenkor, hogy minél többet sportolunk, annál fáradtabbak vagyunk.

Mit érez a sportoló?

Megfelelő vasbevitel nélkül a szervezet a vasraktárak készletét kezdi használni, ami egy idő után anémiához, vagyis a vörösvértestek számának jelentős csökkenéséhez, a vér „felhígulásához” is vezethet. Az anémia esetén a hemoglobin laboratóriumi értéke nőknél 120 gramm/liter, férfiaknál 130 gramm/liter alatt van. Laborvizsgálat nélkül ebből a sportoló azt érzékeli, hogy a sportteljesítménye kontraproduktívvá válik, a terhelhetősége pedig csökken. Nem jönnek az eredmények, a teljesítmény gyengül. Ráadásul, ha valaki aktív sport mellett csökkenti a kalóriabevitelt, vagyis diétázik, akkor még gyorsabban kiürülhetnek a vasraktárak.

Ha vashiányra gyanakszunk, például a sportban csökken az állóképességünk, érdemes laborvizsgálatot kérni. A vashiányt nem mindig könnyű felismerni, mivel olyan tüneteket idéz elő, amelyek más betegségekre is utalhatnak. Olyannyira, hogy a vashiány kizárólag kémiai úton mutatható ki. Ilyenkor ajánlott a hematokrit mellett ferritinszintet is nézetni. Utóbbi a raktárvas szintjéről ad képet, és általában vashiányos anémiában figyelhető meg a csökkenése.

A vas felszívódása is számít

A problémák elkerülése miatt a megelőzés elengedhetetlen. A rendszeresen sportolóknak tisztában kell lenniük azzal, ha növelik az edzés intenzitását, ezáltal az energiaszükségletüket, akkor azzal arányosan növelniük kell a bevitt kalóriát és a vasmennyiséget is. A vegetáriánus és vegán sportolóknak is fokozottan figyelniük kell a megfelelő vastartalmú ételek fogyasztására, miután ők nem esznek állati eredetű vasat. A legjobban hasznosuló vasat márpedig állati eredetű ételekkel lehet bevinni a szervezetbe. Egy átlagos súlyú, egészséges felnőtt férfi ajánlott napi vasbevitele a táplálékkal körülbelül 8 milligramm. A termékeny korú nőknél ez mintegy 18 milligramm naponta, várandósság esetén pedig napi 30 milligramm vas bevitele ajánlott. Noha a kiegyensúlyozott, tápanyagdús étrendből a szervezet képes fedezni a (megnövekedett) tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletet, megerőltető és rendszeres fizikai aktivitás mellett még így is előfordulhatnak vashiányos állapotok. Ilyenkor érdemes lehet orvossal egyeztetve megfelelő vaspótló készítményről gondoskodni. Figyeljünk továbbá arra, hogy C-vitaminból is elegendő mennyiséggel lássuk el a szervezetünket, ez a vitamin ugyanis fokozza a vas felszívódását.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: