Epilepsziásokban szívmegálláshoz vezethet a genetikai mutáció

Epilepsziában szenvedő emberekben egy genetikai mutáció az agyban szabálytalan szívverést és hirtelen halált válthat ki.

Epilepszia

Epilepszia

A The Journal of Neuroscience szaklapban megjelenő tanulmány magyarázattal szolgál arra, hogy a máskülönben egészséges epilepsziás betegek az általános népességnél több mint 10-szer nagyobb a valószínűséggel halnak meg hirtelen és váratlanul. A kutatás azoknak a személyeknek az azonosításában is segíthet, akik a hirtelen szívmegállás kockázatának vannak kitéve, és a kezelések továbbfejlesztéséhez is hozzájárulhat.

A Baylor College of Medicine kutatói Jeffrey Noebels vezetésével az abnormális ioncsatornákra összpontosítottak az agyban, amelyek epilepsziát okoznak, és a hirtelen, váratlan halál kockázatának is kiteszik az embereket. Az ioncsatorna olyan fehérje, amely a töltéssel rendelkező részecskéket be-, illetve kiengedi a sejtből, hogy elektromos jeleket hozzon létre, ami az idegi kommunikáció alapvető folyamatának számít. Noebels munkatársaival kiderítette, hogy ezek a csatornák a megfelelő szívműködéshez is szükségesek. A kísérletek kimutatták, hogy az e csatornákkal nem rendelkező egerek a súlyos epilepszia és akaratlan mozgás jeleit mutatják, és korai halált szenvednek.

A kutatók rögzítették az elektromos jeleket olyan egerek agyából, amelyeket úgy tenyésztettek ki, hogy ne rendelkezzenek a Kv1.1 nevű ioncsatorna génjével. Az eredmények azt mutatták, hogy a mutáns egerek szíve időszakosan kihagyott egy-egy verést.

Ingervezető rendszer

Ingervezető rendszer
Amikor az egereknek epilepsziás rohama volt, szívverésük még szabálytalanabbá vált, ami arra utal, hogy az agyból a szívbe irányuló jelek rendellenessé váltak. Az egerek a szívmegállás több epizódját követően hamarosan elpusztultak.

"A Kv1.1 csatornával nem rendelkező egerekben véleményünk szerint a bolygóideg elveszíti az irányítást és extra idegi impulzusokat küld a szívnek, ami arra utasítja a szívet, hogy lassuljon le, vagy akár álljon le, pedig nem kellene" - nyilatkozta Edward Glasscock, a tanulmány vezető szerzője.

Philip Schwartzkroin, a Kalifornia Egyetem epilepszia szakértője, aki nem állt kapcsolatban a tanulmány készítőivel, azt állítja, hogy az eredmények figyelemreméltó jelentőséggel bírhatnak, és segítségükkel olyan információkra tehetünk szert, ami a kockázatnak kitett betegek kezelésének javításához vezethet.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

Animáció: HáziPatika.com
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag