A tűzoltó- és mentős újoncok többsége túlsúlyos

A Bostoni Orvostudományi Egyetem, a Bostoni Egészségügyi Központ, a Harvard Egyetem és a Cambridge-i Egészségügyi Szövetség kutatói kimutatták, hogy a tűzoltó- és mentős jelöltek 75 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

Azt gondolnánk vészhelyzetekhez kivonuló személyekről (tűzoltók, mentősök, rendőrök), hogy fizikai állapotuk képessé teszi őket kötelességükből adódó nehéz feladatokra, anélkül, hogy saját, kollégáik vagy a közösség tagjainak biztonságát veszélyeztetnék. Eredetileg, ezen szakmák átlagosnál fittebb egyéneket alkalmaztak, akik az egészséges fiatal felnőttek soraiból kerültek ki. Ennek ellenére, a jelen epidémiás elhízás miatt a pályázók az egyre inkább súlyos Amerikai fiatalok közül kerülnek ki.

A kutatók tűzoltó és mentős jelöltek munkába állását megelőző orvosi vizsgálatok adatait elemezték 2004 és 2007 között két massachusettsi klinikán. A harmincöt évnél idősebbeket, valamint az alapelvárásoknak meg nem felelő jelölteket kizárták a tanulmányból, ezzel kimondottan a fiatal korosztályra összpontosítva. Háromszázhetven újonc közül mindössze 22 százalékuk volt normális testsúlyú, míg 43,8 százalékuk túlsúlyos, 33 százalékuk pedig elhízott volt. A tanulmány szerint az újoncok manapság szignifikánsan nehezebbek, mint a mára veterán tűzoltók akik a "80-as és "90-es évek közt álltak munkába.

Szívinfarktus

Szívinfarktus

A megnövekedett test tömeg index (BMI) következményesen magas vérnyomással, rosszabb anyagcsere profillal és kisebb állóképességgel társul.

Gyakran úgy vélik, hogy ezen emberek megnövekedett test tömeg indexe a nagyobb izomtömegre utal. Sajnálatos módon a tanulmány ezt cáfolta, ugyanis ezen fiatal újoncok esetében kimutatható volt a magas BMI-hez társuló szív- és érrendszeri megbetegedések emelkedett kockázata.

A felfedezésnek különösen nagy jelentősége van, ha a súly többlet később bekövetkező hatásaira és ennek az illetékesek karrierére történő befolyását vizsgáljuk. Elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések valamint a csont-izomsérülések a legfőbb mortalitási és morbiditási tényezők a sürgősségi ellátásban dolgozó egyének esetében, és a többlet zsír mindkét tényező rizikóját növeli. Továbbá a munkakör természete miatt, bármely olyan állapot, mely a vészhelyzethez kivonuló dolgozót hirtelen képtelenné tesz feladata ellátására, veszélyezteti kollégait és a közösség tagjait.

Animáció: HáziPatika.com
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változaón felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként alakulhatnak ki hózáporok, gyenge havazás, az ország más részein nem várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag