Röghöz kötnék az elvágyódó orvosokat

HáziPatika

Béremelés, megfelelő munkakörülmények, életpályamodell - ez lehet a recept az orvosok, ápolók elvándorlásának megállítására, hangzott el a Civitas Intézet konferenciáján.

Saját minisztériumra lenne szüksége az egészségügynek

Önmagában a pénz sem elég az orvoselvándorlás megakadályozására - hangzott el a Civitas Intézet konferenciáján, ahol a szakma mellett politikusok vitatták meg az egészségügy helyzetét. Abban mindenki egyetértett, hogy az ágazatnak ismét saját minisztériumot kellene kapnia - derül ki a Hír TV riportjából.

"Nem kell második, harmadik, negyedik állást vállalni, nem kell azon gondolkozniuk, hogy áruházakba mennek eladónak, vagy pénztárosnak, végezzék azt, amit szeretnének, az egészségügyben, a betegágyak mellett álljanak. Ehhez tisztességes bérekre van szükség" - jelentette ki a Jobbik képviselője, Lukácsi László, mivel a szakdolgozók bére elmarad a versenyszférában dolgozók fizetésétől, az ápolók harmada pedig kénytelen pluszmunkát vállalni.

Lehet látni, főleg az osztrák határ mentén, hogy az egészségügyben is átmennek a határon túlra, az osztrákoknál idényjellegű kertészkedést vállalnak satöbbi. A bérek eléggé motiválják őket, hogy akár egy ilyen keresetkiegészítést is vállaljanak - mondta Vértesy László, a Civitas Intézet vezérigazgatója.
Röghöz kötnék az elvágyódó orvosokat
Megoldás lenne, ha röghöz kötnék az elvágyódó orvosokat?

Az elvándorlás ellenszere a röghöz kötés?

"Van egy olyan mondás, hogy ötszázezer forint néhány orvosnak álom, néhánynak rémálom. A szakmának kellene kidolgozni olyan bértáblát vagy ösztönzési rendszert, amely mindenki számára elég motivációt jelent a rendszerben való maradásra" - véli Ábrahám Júlia egészségügyi szakpolitikus.

"A legfontosabb forrásterületnek a társaságiadó-rendszert látom, ahol a kedvezményrendszereknek igen jelentős részét el kell törölni, a versenysportban a túlzott finanszírozásából vissza kell jönni" - jelentette ki Szigetvári Viktor, miniszterelnök-jelölt.


Félévente három-négyszáz orvos és majdnem ennyi egészségügyi szakdolgozó kér hatósági igazolást külföldi munkavégzéshez. Az elvándorlás ellenszere a röghöz kötés. Erről az egészségügyi államtitkár beszélt egy másik konferencián.

A medikusok 40 százaléka megy külföldre

A következő években is az orvoshiány lesz az egyik legfeszítőbb pontja a hazai egészségügynek - derül ki egy friss kutatásból. Eszerint ugyanis az ötöd- és hatodéves orvostanhallgatók 40 százaléka tervez külföldi munkavállalást. Túlnyomó többségük azt követően haza is csak akkor jönne, ha alapvető változások lennének a gyógyítás itthoni körülményeiben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső