Röghöz kötnék az elvágyódó orvosokat

HáziPatika

Béremelés, megfelelő munkakörülmények, életpályamodell - ez lehet a recept az orvosok, ápolók elvándorlásának megállítására, hangzott el a Civitas Intézet konferenciáján.

Saját minisztériumra lenne szüksége az egészségügynek

Önmagában a pénz sem elég az orvoselvándorlás megakadályozására - hangzott el a Civitas Intézet konferenciáján, ahol a szakma mellett politikusok vitatták meg az egészségügy helyzetét. Abban mindenki egyetértett, hogy az ágazatnak ismét saját minisztériumot kellene kapnia - derül ki a Hír TV riportjából.

"Nem kell második, harmadik, negyedik állást vállalni, nem kell azon gondolkozniuk, hogy áruházakba mennek eladónak, vagy pénztárosnak, végezzék azt, amit szeretnének, az egészségügyben, a betegágyak mellett álljanak. Ehhez tisztességes bérekre van szükség" - jelentette ki a Jobbik képviselője, Lukácsi László, mivel a szakdolgozók bére elmarad a versenyszférában dolgozók fizetésétől, az ápolók harmada pedig kénytelen pluszmunkát vállalni.

Lehet látni, főleg az osztrák határ mentén, hogy az egészségügyben is átmennek a határon túlra, az osztrákoknál idényjellegű kertészkedést vállalnak satöbbi. A bérek eléggé motiválják őket, hogy akár egy ilyen keresetkiegészítést is vállaljanak - mondta Vértesy László, a Civitas Intézet vezérigazgatója.
Röghöz kötnék az elvágyódó orvosokat
Megoldás lenne, ha röghöz kötnék az elvágyódó orvosokat?

Az elvándorlás ellenszere a röghöz kötés?

"Van egy olyan mondás, hogy ötszázezer forint néhány orvosnak álom, néhánynak rémálom. A szakmának kellene kidolgozni olyan bértáblát vagy ösztönzési rendszert, amely mindenki számára elég motivációt jelent a rendszerben való maradásra" - véli Ábrahám Júlia egészségügyi szakpolitikus.

"A legfontosabb forrásterületnek a társaságiadó-rendszert látom, ahol a kedvezményrendszereknek igen jelentős részét el kell törölni, a versenysportban a túlzott finanszírozásából vissza kell jönni" - jelentette ki Szigetvári Viktor, miniszterelnök-jelölt.


Félévente három-négyszáz orvos és majdnem ennyi egészségügyi szakdolgozó kér hatósági igazolást külföldi munkavégzéshez. Az elvándorlás ellenszere a röghöz kötés. Erről az egészségügyi államtitkár beszélt egy másik konferencián.

A medikusok 40 százaléka megy külföldre

A következő években is az orvoshiány lesz az egyik legfeszítőbb pontja a hazai egészségügynek - derül ki egy friss kutatásból. Eszerint ugyanis az ötöd- és hatodéves orvostanhallgatók 40 százaléka tervez külföldi munkavállalást. Túlnyomó többségük azt követően haza is csak akkor jönne, ha alapvető változások lennének a gyógyítás itthoni körülményeiben.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső