Hetente tíz ápoló távozik az egészségügyből

Nem tudjuk felvenni a versenyt az osztrák juttatásokkal.

Ausztriában háromszor annyi és évente 14-szeri fizetésért csábítják az orvosokat és a szakdolgozókat. Intenzíven toborozzák a magyar fiatalokat is ápolónak, de új tendenciaként a 40-50-es korosztály is kikéri már a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást. Balogh Zoltán, a kamara elnöke februárban hetente tíz jóhírnév igazolást állított ki – írja az Economx.

ápoló, nővér, kórterem
Egyre több ápoló hagyja el a magyar egészségügyet. Fotó: Getty Images

14 év alatt 2 nagyvárosnyi magyar vándorolt ki

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke korábban már a Kórházszövetség konferenciáján is beszélt arról, hogy nem tudnak versenyezni az osztrák bérekkel. Példaként említette: a magyar ápolók fizetése egyes bérkategóriákban a márciusi béremeléssel eléri majd az 1800 eurót (700 ezer forint), ami szép eredmény Balogh Zoltán szerint, de Ausztriában ma 3700 euróért (1,4 millió forint) csábítják a dolgozókat és évente nem tizenkétszer, hanem tizennégyszer kapnak fizetést, így egy ápoló havi bére eléri már a 4200 eurót (1,6 millió forintot) is.

Márciustól 20 százalékkal emelkedett átlagosan az ápolók bére, de a szakdolgozói kamara szerint sok sebből vérzik az új bérkoncepció. Erről itt írtunk korábban. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) adatai szerint tavaly közel 800 orvos kért engedélyt külföldi munkavégzéshez. Tavaly 33 700-an vándoroltak ki Magyarországról, aminél többen 2010 óta egyszer sem hagyták el az országot – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A 2010 óta eltelt 14 évben összesen 324 179 magyar vándorolt ki az országból, ami több, mint Debrecen és Nyíregyháza lakosainak száma összesen.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +14 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható, és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra