Nyáron még kevesebb lesz az orvos

HáziPatika

A nyári szabadságolások próbára teszik a fővárosi sürgősségi centrumokat. A mentőszolgálat szerint azonban ez nem okoz ellátási problémát.

Eredetileg a súlyos traumás sérülteket négy nagy fővárosi centrum valamelyikébe - a Merényibe, a Péterfybe, a Szent Jánosba, vagy a Honvédkórházba - kellene szállítaniuk a mentőknek, ám a Honvédkórház néhány hete bejelentette, hogy nyáron 21 napra leállítaná a politraumatizáltak ellátását, azzal az indokkal, hogy nincs elég orvosuk a hét minden napjára. Ezzel gyakorlatilag 75 százalékra csökken a súlyos sérültek ellátását szolgáló kapacitás a fővárosban. Holott a statisztikák szerint a balesetek csaknem harmada július, augusztusban történik - írja a nepszava.hu.

A magyar egészségügy legnagyobb rákfenéje - részletek!

A lap azt írja, hogy az ellátási feszültségek miatt május második hetében az országos tisztifőorvos egyeztető megbeszélésre hívta a főváros sürgősségi centrumainak vezetőit. A megbeszélésen végül abban egyeztek meg, hogy a Honvédkórház nem állhat le, de megpróbálják tehermentesíteni. Ennek érdekében a nyár végéig egyidejűleg csak három centrum fogadja majd politraumatizált baleseteseket, így mindegyikük minden negyedik napon pihenőt kap, ennek területi betegeit pedig a többiek látják el.

A nyár kihívás elé állítja az egészségügyet
A nyár kihívás elé állítja az egészségügyet. Fotó: iStock

Június 13-án aztán újabb egyeztetésre hívta a szakhatóság az érintett vezetőket, ahol a lap információi szerint kicsit szigorítottak az alig két hete működő rendszeren: az éppen pihenőt tartó centrumnak a jövőben úgynevezett készenléti ügyeletet kell ellátnia. Ez azt jelenti, hogy az orvosainak készenlétben kell állniuk, és ha megtelnek a súlyos sérültekkel az éppen szolgálatban lévők, akkor be kell menniük dolgozni.


A lap kérdésére, hogy a új helyzetből adódott-e bármilyen ellátási feszültség, az Országos Mentőszolgálat sajtóosztálya azt válaszolta:  politraumatizált sérültből fővárosban átlagosan napi 1-5 van, és szerintük az új rendszer sem hosszabb várakozást, sem ellátási nehézséget nem eredményez, továbbá az általános traumatológiai ellátást (amely ezután is az eddig szokásos ügyeleti rendben zajlik) sem befolyásolja.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső