+10° - +23°
Nincs front

Nem tudjuk, mikor kell sürgősségire menni

HáziPatika

A sürgősségi rendszer csak egy kiragadott eleme, ha úgy tetszik, tünete az egészségügynek. Így fogalmazott riportjában az RTL Híradó, amely arra kereste a választ, hogy miért nem működik hazánkban a betegellátás ezen formája.

A mostani sürgősségi rendszer nem működik

Miért nem működik a mostani sürgősségi rendszer? Erre a kérdésre kereste a választ riportjában az RTL Klub Híradója:

Szakmaiatlan volt a beutalás?

Mint arról március 29-én a 24.hu beszámolt, pár hete vérmérgezés-gyanújával küldött be a Honvédkórház sürgősségi osztályára egy idős beteget a háziorvosa, az asszonyt azonban hazaküldték, mondván, szakmaiatlan volt a beutalás. A beteg másnap meghalt.

A háziorvos később levélben kérte a kórházat, hogy vizsgálják ki, megfelelően látták-e el a betegét, ezt azonban a kórház elutasította. Az elhunyt beteg orvosa, Dr. Mateisz Erzsébet azonban nem engedte el az esetet, és nyílt levélben válaszolt a Honvéd orvosigazgatójának, Dr. Tamás Róbert dandártábornoknak. Az RTL Klub pedig most arról tájékoztatott, hogy eljárás indul az ügyben.

Sürgősségi, háziorvos, patika?

A csatorna arra is kitér, hogy a magyar embereknek fogalmuk sincs, hogy egészségügyi panaszaikkal a sürgősségire, a háziorvoshoz vagy épp a patikába kell-e menniük.


A sürgősségi ellátás hibái

Az alulfinanszírozottsággal és szakemberhiánnyal egyszerre küzdő állami egészségügy egyik komoly kihívása a sürgősségi betegellátó osztályok működésének modernizálása. "Tisztában vagyunk azzal, hogy az egészségügyi ellátás során bekövetkező hibák közvetlen oka jelentős részben humán eredetű, de az is bizonyított, hogy az esetek döntő többségének hátterében rendszerszintű, az egész egészségügyet érintő szervezeti problémák állnak" - írta a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság Közhasznú Egyesület a közelmúltban. Közleményüket azt követően adták ki, hogy a sajtóban több hír is a szakmára irányította a figyelmet.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső