Nem lesz pénz béremelésre

HáziPatika

Már 2020-tól nincs meg a fedezete az állami szférában betervezett béremelésnek, ha a kormány tartani akarja a hiánycélt.

Két éven belül gondot okozhat az állami egészségügyben ígért béremelés, így a kormánynak döntenie kell, hogy a hiányt csökkenti, vagy a fizetéseket növeli - idézi az OTP Bank közgazdászainak elemzését a Portfolio

Béremelés jön az egészségügyben

Béremelést kapnak az egészségügyi közalkalmazottak, védőnők, egészségügyben dolgozó nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezők - jelentette be néhány napja Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A részletekért kattintson ide!

Vagy a hiány csökken, vagy a fizetések nőnek

A kormány korábban egy általános, 30 százalékos béremelést jelentett be a közigazgatásban dolgozók számára, valamint az egészségügyben 4 lépcsős bérfejlesztést is ígért. Ehhez a jövő évi büdzsében el is különített egy 95 milliárdos tartalékot, számításaik szerint pedig csupán 14 milliárd forint lehet a terven felüli költés, ami így nem fogja veszélyeztetni az 1,8 százalékos, GDP-arányos hiánycélt jövőre.

Elemzők szerint nem tartható a hiánycél úgy, ha a fizetések is nőnek
Elemzők szerint nem tartható a hiánycél úgy, ha a fizetések is nőnek

2020-ra azonban a kormány már 1,5 százalékos GDP-arányos deficittel kalkulál, miközben az egészségügyben dolgozók fizetését is két lépcsőben (14, majd 20 százalék) emelnék meg. Ez azonban terven felüli költésnek tekinthető, melynek következtében a 2019-es 1,8 százalékos deficit után 2020-ban nem tudna csökkenni a hiány, míg 2021-ben 2,1 százalékra emelkedne a most tervezett 1,5 százalék helyett - számolnak az elemzők.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső