Nem lesz pénz béremelésre

HáziPatika

Már 2020-tól nincs meg a fedezete az állami szférában betervezett béremelésnek, ha a kormány tartani akarja a hiánycélt.

Két éven belül gondot okozhat az állami egészségügyben ígért béremelés, így a kormánynak döntenie kell, hogy a hiányt csökkenti, vagy a fizetéseket növeli - idézi az OTP Bank közgazdászainak elemzését a Portfolio

Béremelés jön az egészségügyben

Béremelést kapnak az egészségügyi közalkalmazottak, védőnők, egészségügyben dolgozó nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezők - jelentette be néhány napja Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A részletekért kattintson ide!

Vagy a hiány csökken, vagy a fizetések nőnek

A kormány korábban egy általános, 30 százalékos béremelést jelentett be a közigazgatásban dolgozók számára, valamint az egészségügyben 4 lépcsős bérfejlesztést is ígért. Ehhez a jövő évi büdzsében el is különített egy 95 milliárdos tartalékot, számításaik szerint pedig csupán 14 milliárd forint lehet a terven felüli költés, ami így nem fogja veszélyeztetni az 1,8 százalékos, GDP-arányos hiánycélt jövőre.

Elemzők szerint nem tartható a hiánycél úgy, ha a fizetések is nőnek
Elemzők szerint nem tartható a hiánycél úgy, ha a fizetések is nőnek

2020-ra azonban a kormány már 1,5 százalékos GDP-arányos deficittel kalkulál, miközben az egészségügyben dolgozók fizetését is két lépcsőben (14, majd 20 százalék) emelnék meg. Ez azonban terven felüli költésnek tekinthető, melynek következtében a 2019-es 1,8 százalékos deficit után 2020-ban nem tudna csökkenni a hiány, míg 2021-ben 2,1 százalékra emelkedne a most tervezett 1,5 százalék helyett - számolnak az elemzők.


Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső