Tovább fokozódhat az ápolóhiány

Bár márciustól kapnak némi fizetésemelést, egyre több ápoló hiányzik a rendszerből.

Márciustól 20 százalékkal emelkedik átlagosan az ápolók bére, de a szakdolgozói kamara szerint sok sebből vérzik az új bérkoncepció. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke aggódik, főleg azokért, akik már több mint 16 éve vannak az ágyak mellett – írja az EconomX.

A kamarának nem sok beleszólása volt

Márciustól átlagosan 20 százalékos béremelést kap 80 ezer szakdolgozó az egészségügyben. Az ágazati bértárgyalás során bár jobb volt helyzet, mint a korábbi ciklusokban, de most sem volt teljesen ideális – mondta Balogh Zoltán, a MESZK elnöke a Kórházszövetség konferenciáján. Mint fogalmazott: a tavalyi 18 százalékos bérfejlesztést sikerként élték meg, de a pár nap múlva március elsejétől hatályos sávos bérrendszerbe nem sok beleszólásuk volt. A kamara legnagyobb aggodalma a 16 éve pályán lévők miatt van, hiszen 16 év gyorsan eltelik és utána még 25-30 évet is dolgoznak a pályán az ápolók, de az új struktúra szerint 16 év után a bértábla nem mutat semmilyen előmenetelt, ez pedig jelenleg több tízezer szakdolgozót érint.

Több budapesti kórházban komoly nehézséget okoz, hogy január 1-től megszüntették a bérnővérek alkalmazását. Erről itt írtunk bővebben.

Balogh Zoltán szerint újabb lépcsőkre lenne szükség, hogy a szakdolgozók lássák, milyen előmenetelre számíthatnak. Ha erre nem lesznek javaslatok, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülnek a dolgozók. Mint arról beszámolt: a napokban futott bele egy ausztriai álláshirdetésbe, amiben szakdolgozókat, ápolókat keresnek. A magyar ápolók fizetése egyes bérkategóriákban a márciusi béremeléssel eléri majd az 1800 eurót (700 ezer forint), ami szép eredmény Balogh Zoltán szerint, de Ausztriába ma 3700 euróért (1,4 millió forint) csábítják a dolgozókat és évente nem tizenkétszer, hanem tizennégyszer kapnak fizetést. A jól képzett magyar orvosok, szakdolgozók és szülésznők pedig továbbra is nagyon keresettek nyugati szomszédainkál.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütésre számíthatunk, egyre inkább az ország középső harmadán előforduló záporokkal, zivatarokkal, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten megerősödik, zivatar környékén viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű. A hidegfrontra érzékenyek készülhetnek több fejfájás-csillapítóval.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra