Mikor nem fedezi az ellátásunkat a TB?

Magunknak kell fizetnünk a kezelésünket abban az esetben, ha jet-skizés vagy sárkányrepülés közben sérültünk meg, illetve az alkohol, vagy kábítószer-használat miatti detoxikálást sem állja a TB. Összeszedtük azokat a gyógykezeléseket és vizsgálatokat, melyeket nem finanszíroz az egészségkassza akkor sem, ha a járulékot becsületesen fizetjük.

Január elsejétől a minimálbér növekedésével együtt a TB összege is megnőtt, így idén ismét egy kicsit többet kell fizetnünk az egészségkasszába. A tavalyi 7050 forint helyett az idei évtől 7110 forinttal kell minden hónapban hozzájárulni a hazai egészségügyi ellátás működtetéséhez, ami a tavalyi, 120 forintos emelés után újabb 60 forintos növekedést jelent. A megemelt díjat először februárban kellett megfizetni. De mit is kapunk ezért az összegért, és melyek azok az esetek, amikor az ellátásunkat nem finanszírozza a TB? Összegyűjtöttünk néhány kivételt!

Biztosítottként, a megfelelő járulékok megfizetése ellenében, a társadalombiztosítás betegségünk, keresőképtelenségünk idejére táppénz fizetésével pótolja kiesett jövedelmünk egy részét. Mikor és mennyi jár? Cikkünkben a válasz!

Az első és legfontosabb, hogy az adott személy biztosított legyen, enélkül ugyanis az itthon elérhető egészségügyi szolgáltatások egyike sem érhető el TB-finanszírozottan. Aki bejelentett munkahellyel rendelkezik, attól a munkáltató automatikusan levonja ezt a fizetéséből, aki azonban nem, az minden hónapban saját maga köteles megfizetni ezt az összeget. Hogyha úgy kerülünk kórházba, hogy a TB összegét korábban nem rendeztük le, az orvosnak az adatainkat lekérve jelzi a tartozást a rendszer, "ügyünk" pedig rövid úton a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elé kerül.

A kötelező oltásokon túl többféle védőoltást is igényelhetünk, ezeket azonban saját pénztárcából kell finanszíroznunk. Egyes oltások kötelezőek, mégsem ingyenesek - ezeket akkor kell felvennünk, ha bizonyos betegségektől veszélyeztetett országba utazunk. Amennyiben az oltásokat valamilyen foglalkozás elvégzéséhez kell felvennünk, azt nem a TB, hanem a munkáltató köteles állni. 

A jet-ski során elszenvedett balesetek kezelését nem finanszírozza a TB
A jet-ski során elszenvedett balesetek kezelését nem finanszírozza a TB

Sportsérülések, melyeket nem finanszíroz a TB

Nem jár a támogatás abban az esetben sem, ha magunk "keressük a bajt". Egy 2006-os rendelkezés szerint kizárnak a társadalombiztosítás által finanszírozott kezelések közül azoknak a sérüléseknek az ellátását, amelyet valamilyen veszélyes tevékenység, vagy extrém sport közben szenved el az illető. Hogy pontosan mi minősül extrém sportnak, azt a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5/B. §-a pontosan leírja. Magunknak kell tehát fizetnünk gyógykezelésünket abban az esetben, ha például vízisízés, jet-ski, bázisugrás, falmászás, félkezes és nyílttengeri vitorlázás, vagy sárkányrepülés közben sérülünk meg. Tavaly év elején lekerült ugyanakkor az extrém sportok listájáról a barlangászat, többek között a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat élénk tiltakozásának köszönhetően, így a barlangi balesetek sérültjeit ismét az egészségkassza gyógykezeli. A jogszabály szerint a hivatásos sportolók sportegészségügyi ellátása sem vehető igénybe a TB terhére.

Magunknak kell fizetni a kezelést abban az esetben, ha túlzott alkohol-, vagy kábítószer-fogyasztás esetén detoxikálásra szorulunk. Szintén nem TB-finanszírozottak a hatósági eljárásban elvégzett alkohol, illetve kábítószer szintjének kimutatása érdekében végzett vérvizsgálatok és vizeletvizsgálatok.

Bizonyos egészségügyi alkalmassági vizsgálatokat szintúgy az adott személynek kell finanszíroznia: ilyenek a lőfegyvertartásra vonatkozó orvosi alkalmassági vizsgálatok, illetve a járművezetői alkalmassági vizsgálatok.


Szintén nem TB-finanszírozottak a műtétek, ha azok nem egészségügyi, hanem szépészeti célt szolgálnak, például ha a mellimplantátum behelyezése csupán esztétikai célból történik. Abban az esetben azonban, ha az implantátum valamilyen betegséget, vagy akár életveszélyes állapotot idéz elő, a páciens kórházba kerül, kezelését pedig ismét finanszírozza az egészségkassza.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső