Sok külföldre vándorolt orvos ezért jön haza

Egyre több befolyásos magyar gazdasági szereplő fektet a magánegészségügybe, és sokszor a páciensek is – ha megtehetik – inkább mélyen a zsebükbe nyúlnak, hogy ne kelljen hónapokat-éveket várni az állami szektorban történő ellátásra. A Telex átfogó cikket írt a magyar magánegészségügy jelenlegi helyzetéről.

„A tb-alapú ellátás minőségromlása helyzetbe hozza Magyarországon a magánegészségügyet. Nemrég még az orvosi kamara elnöke is arra buzdított, hogy aki csak teheti, rakjon félre arra, hogy amikor baj van, el tudjon menni magánorvoshoz”olvasható a Telex cikkében. Mint írták, a szektorba egyre több nagynevű befektető száll be, és – jellemzően kényszerűségből, de – a páciensek érdeklődése is jelentősen megnőtt az utóbbi évtizedben.

orvos és betege
A páciensek – ha megtehetik – inkább mélyen a zsebükbe nyúlnak, hogy ne kelljen hónapokat-éveket várni az állami ellátásra. Fotó: Getty Images

A költségek nőnek, a betegek fogynak

A 2010-es években valóban dübörgött a magyar magánegészségügy. A 2022–2023-as időszakban azonban megtorpanás, sőt visszaesés látszik a betegek és a műtétek számában egyaránt. Leginkább azok a páciensek tűntek el a szektorból, akik a megélhetési költségek emelkedése mellett már egyáltalán nem tudja megteremteni a magánellátásra szükséges összeget, és korábban is csak családi összefogással tudták kifizetni a fájdalmat megszüntető vagy halaszthatatlan beavatkozásokat, amelyekre az állami egészségügyben nagyon sokat kellett volna várniuk. A korábbi, „inkább fizetek, minthogy hónapokig várjak” felfogás mára tehát megfordult: „inkább várok bármeddig az ingyenes ellátásra, minthogy ennyit fizessek a magánorvosért”.

A magánegészségügyet egyébként sokan a szabad orvosválasztás lehetősége miatt részesítik előnyben, és hajlandóak ezért a műtétek árának akár 10-30 százalékát is kifizetni az orvosoknak. A magánszektorban tevékenykedő szakemberek így aztán havonta akár nettó 5-10 millió forintot is zsebre tesznek, ennek hatására pedig már egyfajta orvos-hazavándorlás is elindult. Leginkább az Egyesült Királyságból, de Németországból és Svájcból is sok orvos visszatért Magyarországra – de nem a közegészségügybe.

Biztos, hogy szét kell választani az állami és a magánegészségügyet?
Magyarország évek óta törekszik arra, hogy szétválassza az állami és a magánegészségügyet. Az Európai Unió tagországaiban azonban változatos gyakorlatokat követnek a két szektor elkülönítése – vagy inkább összehangolása – terén. Igen eltérő szabályozások vannak érvényben például a szabad orvos- és intézményválasztást, illetve a magánorvosok jogosultságait illetően.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra