Kiderült, melyik a leghosszabb várólista

Közel harmincezer beteg vár valamilyen orvosi beavatkozásra jelenleg Magyarországon. A legtöbben szürke hályog miatt kerültek várólistára, míg a leghosszabb várakozási idő a fél évet is meghaladja.

Megbüntethetik a kórházakat, ha a legkorábbi szabad időponthoz képest későbbre jegyzik elő a műtétre váró betegeket. Részletek itt.

Az elmúlt napokban átalakult a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólistákra vonatkozó adatbázisa, így a betegek immár nem csupán a tervezett, de a ténylegesen várakozási időről is tájékozódhatnak az egyes beavatkozások kapcsán - írta meg az mfor.hu. A portál egy korábbi cikkére reagálva maga a NEAK foglalt úgy állást, hogy nem a tervezett, hanem a tényleges várakozási idő a mérvadó, csakhogy ez utóbbira vonatkozóan eddig nem közöltek adatot az említett adatbázisban, illetve a honlap egy másik pontján is csupán régebbi adatokat találhattak a látogatók.

Egyes műtétekre hónapokat kell várni
Egyes műtétekre hónapokat kell várni. Fotó: iStock

A mostani frissítést követően kiderült, hogy jelenleg több mint 29 ezer páciens vár valamilyen műtétre. A leghosszabb várakozási idővel transzkatéteres szívbillentyű-beültetés esetén kell számolni, amely esetén a tényleges idő 191 nap. Összesen 287 betegnél kellene elvégezni ezt a beavatkozást, miközben az elmúlt 6 hónap során 133 esetet láttak el Magyarországon. Urológiai kisműtétekre 148 napot kell jelenleg várni, míg a nagyobb bélrendszeri műtétekre 136 napot, amennyiben nem rosszindulatú daganatokról van szó.

A legtöbben szürke hályog miatt műttetnék meg magukat, összesen 9247-en. Erre átlagosan 44 nap a várakozási idő, az egyes térségek között ugyanakkor jelentős eltérések lehetnek: míg Észak-Magyarországon csupán alig több mint három hetet kell várni a szemészeti beavatkozásra, addig a Nyugat-Dunántúlon 61 napot. Szintén rengetegen várnak térd- (5209 fő) és csípőprotézis (3883 fő) beültetésére. Előbbi esetén 126, utóbbi esetén 94 nap az átlagos várakozási idő.

A várólistákra vonatkozóan további információt találhat a NEAK adatbázisában ide kattintva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)