+7° - +23°
Kettős front

Itthon nincs olyan, hogy sürgős beteg

HáziPatika

Nem veszik figyelembe a sürgős beutalókat a szakorvosok - erre panaszkodott több háziorvos egy internetes csoportban.

Nem elég a sürgős jelzés a beutalón

Az RTL Klub Híradója számolt be róla, hogy a legtöbb esetben figyelembe sem veszik a sürgős beutalókat a szakorvosok. Riportjukból kiderül, hogy sürgős szakorvosi vizsgálatot akkor lehet kérni, ha valaki már több mint két hete táppénzen van vagy gyors kivizsgálást igénylő panaszai vannak, és háziorvosa felveszi a kapcsolatot az adott szakorvossal.

A csatorna több szakrendelőt is felhívott, ahol azt mondták nekik, hogy nem elég a sürgős jelzés a beutalón a vizsgálathoz.

Nem csoda, hogy mindenki a sürgősségire megy

A sürgősségi ellátás hibái című cikkünkben arról írtunk, hogy az alulfinanszírozottsággal és szakemberhiánnyal egyszerre küzdő állami egészségügy egyik komoly kihívása a sürgősségi betegellátó osztályok működésének modernizálása.


"Tisztában vagyunk azzal, hogy az egészségügyi ellátás során bekövetkező hibák közvetlen oka jelentős részben humán eredetű, de az is bizonyított, hogy az esetek döntő többségének hátterében rendszerszintű, az egész egészségügyet érintő szervezeti problémák állnak" - írta a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság Közhasznú Egyesület a közelmúltban. Közleményüket azt követően adták ki, hogy a sajtóban több hír is a szakmára irányította a figyelmet, amely több órás vagy félnapos várakozásról és halálesetekről szólt.

Sokan feleslegesen mennek a sürgősségire

Folyamatosan és jelentősen nő a kórházak sürgősségi osztályain a betegforgalom. A helyzeten mielőbb változtatni szeretne a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság. Bognár Zsolt, a szervezet elnöke elmondta, hogy ma Magyarországon a sürgősségi osztályokra érkező esetek 35-40 százaléka valójában nem hozzájuk tartozik. Tapasztalataik szerint sok problémát okoz, hogy gyakran hosszú a várólista a szakorvosi vizsgálatokra, valamint az is, hogy vannak települések, ahol nincs házi gyerekorvos. Példaként említette az olyan eseteket, mikor egy szülő, aki hét közben nem ér rá elvinni a könyökfájós gyerekét orvoshoz, a hétvégén beviszi a sürgősségire. De hasonló a helyzet azzal is, akinek három hete fáj a dereka, és bár kapott is időpontot egy vizsgálatra, ez csak újabb három hét múlva lenne, amit pedig már nincs türelme kivárni, így inkább bemegy a sürgősségire.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső