Sokan feleslegesen mennek a sürgősségire

HáziPatika

Folyamatosan és jelentősen nő a kórházak sürgősségi osztályain a betegforgalom. Az okok sokfélék: például minden harmadik-negyedik beteg nem sürgősségi eset, mégis itt vár ellátást.

A helyzeten mielőbb változtatni szeretne a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság. Nemcsak azért, mert az orvosok és ápolók már alig bírják a terhelést, miközben a betegek elégedetlenek a hosszú várakozás miatt, hanem mert az új szuperkórházakkal tovább nő majd a kereslet ezen ellátási forma iránt - nyilatkozta a magyaridok.hu-nak Bognár Zsolt, a szervezet új elnöke.

 Az orvosok és ápolók már alig bírják a terhelést
 Az orvosok és ápolók már alig bírják a terhelést

Bognár a lapnak elmondta, hogy ma Magyarországon a sürgősségi osztályokra érkező esetek 35-40 százaléka valójában nem hozzájuk tartozik. Tapasztalataik szerint sok problémát okoz a sürgősségi ellátás szempontjából, hogy gyakran hosszú a várólista a szakorvosi vizsgálatokra valamint az is, hogy vannak települések, ahol nincs házi gyerekorvos. Példként említette az olyan eseteket, mikor egy szülő, aki hét közben nem ér rá elvinni a könyökfájós gyerekét orvoshoz, a hét végén beviszi a sörgősségire. De hasonló a helyzet azzal, akinek három hete fáj a dereka, és bár kapott is időpontot egy vizsgálatra, ám az csak újabb három hét múlva lenne, azt pedig már nincs türelme kivárni, így inkább bemegy a sürgősségire. 

Mikor beszélhetünk sürgősségi állapotról? Részletekért kattintson!

"Sok helyen nincs házi gyermekorvos, így vagy helyettesítő jön hetente kétszer, vagy vegyes praxisban felnőtt háziorvosok látják el a gyerekeket is. Ráadásul a háziorvosok lehetőségei is behatároltak, számos vizsgálatra csak szakorvos írhat beutalót. Az ilyen problémáknál is rendszeresen bennünk látják a megoldást a páciensek" - mondta a lapnak.


Az elnök szerint egyébként más egészségügyi szakmákhoz képest nem nagyobb a szakemberhiány a sürgősségin, csak másutt előjegyzésbe vehetik és jobban el tudják osztani a betegeket. A sürgősségin viszont a fokozódó terhelés hamarabb okoz kiégést, ennek következtében pedig az elvándorlást is erősíti.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső