Erre a 7 műtétre kell a legtöbbet várni

HáziPatika

Folytatódik a kórházi műtétek várakozási idejének csökkenése, igaz, vannak esetek, amelyeknél még így is hosszú időnek kell eltelnie, hogy a páciens a műtőasztalra kerüljön. Ilyen például a szívbillentyűműtét, ahol a várakozási idő 144 nap, ezzel vezeti is a listát.

Tovább csökken a várakozási idő

Az Mfor.hu a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) aktuális adatai alapján megnézte, mennyit változtak a kórházi várólisták a tavalyi állapotokhoz képest. Mint kiderült, a 7 legtöbb átlagos várakozást igénylő műtét a következő: szívbillentyűműtét (144 nap), térdprotézisműtét (125 nap), laparoszkópiás nagyobb bélrendszeri műtétek (99 nap), csípőprotézis-műtét (72 nap), ortopédiai nagyműtétek (68 nap), jelentős kiterjesztési gerincműtétek (63 nap), nyitott szívműtét (50 nap).

Összességében elmondható, hogy a kórházi műtétek várakozási idejének csökkenése folytatódik, igaz, nem minden területen azonos ütemben. Legnagyobb mértékű várólista-csökkenés a szívbillentyű-, az urológiai kisműtétek, a laparoszkópiás nagyobb bélrendszeri és a csípőprotézis-műtéteknél tapasztalható. Ugyanakkor a magán egészségügyi piac évek óta töretlenül növekszik, és a lakosság egyre nagyobb hányada, jelenleg több mint fele vesz igénybe magán egészségügyi szolgáltatót, ami szintén alakíthatta a várólistákat.

Véralvadásgátlót szedek, így is megműtenek?

Akik véralvadásgátlót szednek, tudják, hogy a készítmények legnagyobb veszélye a fokozott vérzés. Ez lehet csupán erősebb orrvérzés, ám életveszélyes vérzéseket is produkálhatnak. Ez a tény ijesztően hangozhat azoknak, akik műtét előtt állnak. Részletek itt.

Nyitott szívműtétre 668-an várnak

Jelenleg 3539 ember vár az állami egészségügyi intézményekben arra, hogy megműtsék a csípőjét, amire Észak-Magyarországon még mindig közel fél évig, 175 napig, Délközép-Magyarországon és Északközép-Magyarországon 37 napig kellett várni az elmúlt fél év statisztikái szerint. Laparoszkópiás epekőműtétre 405-en várnak, és a betervezett 41 nap helyett 15 nap (tavaly 34) a tényleges átlagos várakozási idő.

A várakozási idő csökkenése folytatódik
A várakozási idő csökkenése folytatódik. Fotó: Getty Images

Gerincsérvműtétre jelenleg 44 fő vár, de 2019 második félévében már 8 nap múlva (tavaly 10) meg is történt a beavatkozás. Jelentős, kiterjesztett gerincműtétre 53-an várnak, és a tervezett 311 napos várakozási idő az elmúlt hat hónapban 63 nap volt (tavaly 62). Az egyik legnagyobb beavatkozásra, a nyitott szívműtétre 668 fő vár, a tervezett 228 nappal szemben 50 napos (tavaly 58) a várakozás.

Szívbillentyű-beültetésre e pillanatban 422 ember vár, és a tervezett 634 nappal szemben átlag több mint 4 hónap, azaz 144 nap, amit ki kell bírniuk a betegeknek. Térdprotézisműtétre 5559 betegnek van időpontja, és a tervezett 320 nap helyett átlag 125-re (tavaly 127) volt szükség az elmúlt hat hónapban a megvalósításukra.


Több helyen hiányosak az adatok

Az urológiai kisműtétek, az érsebészeti beavatkozások és az ortopédiai nagyműtétek esetében hiányosak az adatok, a teljes országos eredmények nem állnak rendelkezésre. A meglévő adatok alapján urológiai kisműtétre a Dél-Dunántúlon várakozik 1 beteg - tavaly egyébként 191 napba telt a műtét elvégzése. Érsebészeti beavatkozásoknál a Dél-Dunántúlon 31 fő vár az átlag 51 nap (tavaly 49) múlva elvégzendő beavatkozásra, ortopédiai nagyműtétekre jelenleg 29 fő vár. Utóbbi operációknál 2019-ben a tervezett 130 nap helyett 68 napig várakoztatták az embert.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső