Elkezdik tervezni a fővárosi szuperkórházakat

Még az idei évben megkezdődhet a három fővárosi szuperkórház tervezése - mondta el Cserháti Péter, az Egészséges Budapest program (EBP) miniszteri biztosa.

A politikus a Magyar Időknek nyilatkozva kifejtette, kedden jelentek meg a centrumkórházakra vonatkozó tervpályázatok, amelyekre október 8-ig várják a jelentkezéseket. A három, egyenként 12 főből álló bírálóbizottság a beérkezett pályázatok közül választja majd ki azokat, amelyeket díjaznak, illetve meg is vásárolnak. Ezek felhasználásával kezdődhet el később a konkrét tárgyalásos közbeszerzési eljárás a nyertesekkel. A pályázat eredményhirdetése december 7-én lesz, ezután pedig elkészülhetnek az első látványtervek is.

A fővárosi centrumkórházak megtervezése 12,5 milliárd forintba kerül
A fővárosi centrumkórházak megtervezése 12,5 milliárd forintba kerül

Pályázatot az Európai Unió területéről bármely - kellő referenciákkal rendelkező - építész-tervezőiroda benyújthat. Cserháti Péter szerint Magyarországon 15-20 olyan iroda működik, amely képes lehet megfelelni a szigorú elvárásoknak. A három centrumkórház megtervezése összesen 12,5 milliárd forintba kerül: ezért cserébe már beárazott projekteket, úgynevezett kiviteli terveket várnak.

Mint azt korábban megírtuk , a három létesítményből kettő már meglévő egészségügyi intézmények helyén jön létre, így a dél-pesti szuperkórház a Haller utcai kardiológiai intézet és az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet összeköltöztetésével, az észak-pesti pedig a Honvédkórház és a Podmaniczky utcai telephely összeköltöztetésével. A dél-budai centrumkórház a XI. kerület Dobogó városrészében épül fel. Az eredeti tervek szerint a központokban minden adott lesz a teljes körű, folyamatos és legmagasabb szintű 24 órás ellátáshoz, ennek köszönhetően egyik centrumból sem lehet majd beteget más intézménybe küldeni. A főváros teljes kórházi struktúrája 2025-re újulhat meg.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)