A magyar egészségügy így maradt le az EU-tól

HáziPatika

Grafikonokon mutatták be a magyar egészségügy elmúlt harminc évét az EU 28-ak sorában.

A magyar egészségügyről szóló cikkeket gyakran érik vádak, hogy nem tárják fel elég mélyen az összefüggéseket, nem veszik észre, hogy a magyar egészségügy mennyit fejlődött az elmúlt akárhány évben, illetve a kirívó esetekre koncentrálnak. Mindegyikben van - illetve lehet - igazság, ezzel az anyaggal pedig szeretnénk kicsit hozzájárulni mi is ahhoz, hogy a magyar egészségügy állapotát európai kontextusba helyezzük és megmutassuk, hogy közel harminc év alatt honnan hova jutott - olvasható az atlaszo.hu-n.

A sereghajtók között a magyar egészségügy - részletekért kattintson!

A grafikonok készítéséhez a Világbank adatait használták, az országoknál pedig kizárólag az Európai Unió jelenlegi 28 tagországát vették figyelembe.  A lap azt írja, hogy az Európai Unió huszonnyolc tagállamának finanszírozását nézve szembetűnő, hogy a tehetősebb nyugat- és észak-európai országok állami szerepvállalása az egészségügy finanszírozásában jelentősen erősebb, mint Kelet- és Dél-Európában.

Forrás: atlatszo.hu
Forrás: atlatszo.hu

Áttételesen pedig ennek hatása mutatkozik meg az úgynevezett egyéni out-of-pocket (zsebből fedezett) kiadásokban is, amely tartalmazza mindazon kiadások arányát, amelyet sem a társadalombiztosítás, sem pedig az egyéni biztosítás nem fedez, így például a hálapénzt is. Ezek aránya szintén Dél- és Kelet-Európában magasabb. Szintén szembetűnő, hogy az adatok alapján a magyar állam fokozatosan egyre kevesebbet költ az egészségügyre.

Forrás: atlatszo.hu
Forrás: atlatszo.hu

Az ábrák rámutatnak, hogy Magyarország mind a várható élettartamot, mind a halálozási statisztikákat nézve az utolsók között van. A két leggyakoribb halálok, a szív- érrendszeri problémák és a rák mellett megnézték az alkohollal kapcsolatos betegségeket is, továbbá, hogy az összes halálok közül mennyi lett volna megelőzhető korai felismeréssel, megfelelő kezeléssel. 

Forrás: atlatszo.hu
Forrás: atlatszo.hu

A teljes cikket és a grafikonokat itt találja.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső