A lakásban tartott cicát így szórakoztassuk

A macskák - legalábbis a nagy részük és főleg fiatalabb korban - alapvetően aktív, mozgékony állatok, de legalábbis imádják felfedezni az őket körülvevő világot, amelyből fontos ingereket merítenek.

Ugyanakkor ha egy cicát lakásban tartanak (ami a biztonsága szempontjából egyáltalán nem rossz dolog), akkor egy idő után viselkedési zavarok alakulhatnak ki nála, ha sokat unatkozik, és nincs rendszeresen lekötve a figyelme valamivel.

Szakértők szerint a legjobb, ami történhet, hogy az állat egy cicatársat kap - a legtöbb macska némi összeszoktatás után harmóniában tud együtt élni egy másik macskával, akivel sokat játszanak, kommunikálnak, és lekötik egymás szabad vegyértékeit. Ugyanakkor sokan vannak, akiknél plusz egy (vagy több) cica ilyen-olyan okokból nem opció, de szerencsére számukra is sok módszer van, amellyel kedvencüket elszórakoztathatják.

Rendszeres figyelemre van szükségük
Rendszeres figyelemre van szükségük

Fontos a változatosság

A macskák imádnak mindenféle dolgokat kergetni, így egy lézerpointer csodás játékszer nekik. Akár egy órán át is képesek üldözni a falra vetített piros pöttyöt, és a játék végére alaposan el is fáradnak. Csak arra vigyázzunk, hogy ne világítsunk vele a szemükbe. Az is jó módszer, ha nem adjuk nekik egyszerre oda az összes játékukat, hanem mindig csak egy-két fajta elérhető nekik, amiket néhány naponta lecserélhetünk, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem unnak rájuk. Váltogassuk az alufóliagolyókat, a dobozokat, plüssállatokat, labdákat, papírzacskókat - ezekkel imádnak játszani.

A macskák így beszélnek egymással - részletekért kattintson !

Ha a cica a szoba másik végébe fut, és hátranéz ránk, akkor gyakran fogócskázni szeretne, ilyenkor játsszunk vele mindenképp egy keveset. Ha még sincs kedve a mókához, azt leengedett farokkal, hátracsapott fülekkel, esetleg egy kis morgással fogja jelezni, ilyenkor inkább hagyjuk magára.

A cica lássa be a birodalmát!

Fontos, hogy a macskának legyen olyan helye, helyei, ahonnan "magaslatról" szemlélheti a terepet. Erre különböző emelvények, "cicapaloták" is rendelkezésre állnak, nagyobb lakásokban akár egy mászókát is betehetünk neki, de az is elég lehet, ha csak elérhetővé teszünk némi területet valamelyik szekrény tetején. A macskák imádnak nézelődni, nekik egy mozgalmasabb területre néző ablak kicsit olyan, mint az embereknek a televízió. Az ablakpárkányra tett puha párnával bátoríthatjuk a cicát a környezet megfigyelésére, ezzel akár órákra is leköthető a figyelme. Az egyik legjobb forgatókönyv, ha az ablak egy madáretetőre néz.

Talán furcsán hangzik, de beszélgetni is rendszeresen érdemes a macskákkal. Erősíti a kötődést, ha mindennap kifejezetten hozzájuk beszélünk egy keveset. Ha esetleg több cicánk van, akkor figyeljünk arra, hogy külön-külön is fordítsunk figyelmet rájuk.

Forrás: care2.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)