Ezt jelzi, ha nem akar enni a macska

Valami gond van a macskánk étvágyával? Több oka is lehet annak, ha az állat a megszokottnál kevesebbet eszik.

Házi kedvenceink közül általában a kutyánkat szoktuk falánkabbnak hinni, pedig sok esetben a macska étvágyát sem egyszerű kielégíteni. Előfordulhat azonban az is, hogy a macska a kedvenc alutasakos finomságot sem hajlandó megenni, és látszólag ok nélkül elutasít minden ételt. Az rd.com összegyűjtött néhány okot, ami miatt leromolhat az állat étvágya.

A macskát így vehetjük rá az evésre Ha a macskánk egyszer csak nem akar enni, és visszautasítja az ételt, amelyet korábban gond nélkül elfogyasztott, akkor nem mindig arról van szó, hogy megbetegedett. A cicák ugyanis néha finnyásak lesznek. Ahogy az emberek, úgy az állatok étvágyát is rengeteg tényező befolyásolhatja. Azelőtt tehát, hogy a macskát felkapva orvoshoz rohannánk, érdemes átgondolni, hogy milyen hatások érhették, ami a táplálkozását is befolyásolja. Leggyakrabban az alábbiakat érdemes átgondolni.

Stressz vagy környezeti változások

Egy stresszesebb időszak nemcsak a mi étvágyunkra lehet hatással, de a házi kedvencünkére is. Az állat idegrendszerét és hangulatát megterhelheti az is, ha valamilyen változás történik a környezetében. Nem biztos, hogy jól viseli például azt, ha a megszokottnál kevesebbet, vagy éppen hogy többet tartózkodunk otthon, esetleg beszereztünk egy másik háziállatot, vagy akár átrendeztünk néhány bútort a lakásban.

Nem biztos, hogy a macska betegség miatt nem eszik. Fotó: Getty Images
Nem biztos, hogy a macska betegség miatt nem eszik. Fotó: Getty Images

Az állatnak idő kell ahhoz, hogy megbarátkozzon ezekkel a változásokkal, és a környezetét ismét biztonságosnak érezhesse. Felgyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha gondoskodunk a kényelméről és biztonságérzetét olyan tárgyakkal növeljük a környezetében, amelyeket már jól ismer és szeret is. Előfordulhat azonban, hogy a macskát sokkal jobban megviselik ezek a változások, az őket ért stressznek ilyenkor más jelei is lehetnek - szokatlan viselkedés, erős vedlés -, és szükség lehet egy állatorvos segítségére is.

Nem megfelelő az étel

Ha a macska nem hajlandó enni, de egyébként semmi más változást nem tapasztalunk rajta, úgy előfordulhat, hogy egyszerűen a neki felszolgált élelmiszerrel van valami gondja. Nézzük meg a lejárati dátumot a csomagoláson, illetve böngésszük át az összetevők listáját, hátha ezek között bukkanhatunk olyan tételre, amelyet a finnyás macskagyomor nem fogad be.

Ha a megszokott terméket egy másikra cserélünk, előfordulhat, hogy az állat még akkor sem szívesen fogyasztja, ha egyébként az a legmárkásabb, legegészségesebb termék. Sőt, megeshet, hogy attól az ételtől fordul el, amit korábban szívesen fogyasztott - ennek oka az lehet, hogy a gyártók időnként változtatnak az eledelek receptjén, ez a változás pedig talán nem arat osztatlan sikert a négylábúak körében.

Egészségügyi problémák

Sajnos az is előfordulhat, hogy az állat azért nem eszik, mert beteg. Ilyenkor rendszerint más változásokat is megfigyelhetünk az állat viselkedésében, például lassabban, kevesebbet mozog, elfut a gazdája elől és elbújik. Ahogy az embereknek, úgy a macskáknak is számos egészségügyi problémájuk lehet. Ha valamilyen fogászati jellegű betegség kínozza - például törött fog, ínygyulladás - akkor a száraz étel rágása okozhat neki problémát, de például egy gyomor-bélrendszeri probléma, vagy vírusfertőzés miatt bármilyen élelmiszert megtagadhat.

Ha úgy látjuk, hogy nincs gond az élelmiszer minőségével, és nem az állat stresszreakciója az evés megtagadása, mindenképpen egyeztessünk egy állatorvossal. A táplálékhiány miatt ugyanis az állatnál komoly betegségek, például májproblémák, emésztési zavarok is kialakulhatnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Csapadék nem lesz. A délnyugati, déli szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás napközben nem okoz kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra