Kutyafajták, amelyek imádják a vizet

Bár ez ritkán szempont a választásnál, de vannak olyan kutyafajták, amelyek kifejezetten szeretnek úszni. Sőt, még a macskák között is akadnak olyanok, amelyeket nem riaszt el a víz.

Mindenük a víz

Az amerikai vízispánielnek már a neve is elárulja, hogy vízkedvelő fajtával van dolgunk. Fáradhatatlan, nagy mozgásigényű és imád mindent, aminek köze van a vízhez. Sokat hajózó vagy evező gazdiknak remek választás. Az ír vízispániel szintén egy igen energikus, nagy mozgásigényű fajta. A szaladgálás és séta mellett az úszást is nagyon kedveli. Bundája vízlepergető, ám úszás után érdemes sima vízzel is leöblíteni a szőrét, hogy ne maradjon benne semmilyen káros anyag. A portugál vízikutya barátságos, intelligens és nagyon energikus. Egyik kedvenc szórakozása a vízbe ugrálás. Kifejezetten nagy a mozgásigénye, amit leginkább úszással szeret kielégíteni. Ha ezt meg tudjuk neki adni, élete végéig a legnagyobb rajongónk marad.

uszkár, víz, úszás, kutya, kutyafajták,
Bár kevesen tudják, de az uszkárok is kifejezetten szeretik a vizet. Fotó: 123rf

A chesapeake bay retriever kifezetten vízi vadászatra lett tenyésztve. Izmos, erős akaratú és nagyon tanulékony fajta, még a jéghideg vízben is imád úszni. Vízlepergető bundájának azonban van egy jellegzetes, erősebb szaga. A simaszőrű retriever is nagy vízkedvelő, az úszás az egyik kedvenc elfoglaltsága. Nagyobb esőzések után biztosak lehetünk benne, hogy kedvencünk minden pocsolyában megmártózik majd. Ahogy vizet lát - legyen az szökőkút, medence vagy tenger -, már szalad is, hogy beleugorjon. A labrador retriever egy meglehetősen népszerű fajta, és minden vonzza, ami víz, úgyhogy számítsunk rá, hogy előszeretettel sározza majd össze magát az út széli pocsolyákban. Szerencsére könnyen lerázza a bundájáról a piszkot és a vizet, csak arra figyeljünk, hogy ezt ne a szőnyegen tegye.

Kutyafajták, amelyekkel sokat kell mozogni - részletek itt!

Az újfundlandi télen-nyáron imád pancsolni és úszni. Vízimentésben verhetetlen, így kisgyerekes családoknak kifejezetten jó választás. Ajánlott kifejezetten vízimentésre oktató tanfolyamra vinni, hogy így fejlesszük tovább benne a már természetesen is meglévő ösztönt. A vidravadász kopó nevéből már szintén lehet sejteni, hogy otthon érzi magát vizes terepen. Lábformája megkönnyíti számára az úszást, így szinte otthonosabban érzi magát a vízben, mint a szárazföldön. Az uszkárokról talán kevesen tudják, de szintén kifejezetten vízkedvelők. Ezt a fajtát is bármikor rá lehet venni egy kis pancsolásra - akár a strandon, akár a fürdőkádban -, szőrük ugyanis melegen tartja őket a vízben.

A macskák között is vannak vízimádók

A macskák általában nem nagy barátai a víznek, de azért köztük is akadnak kivételek. A bengáli - amely az ázsiai leopárd és a rövidszőrű házimacska kereszteződéséből jött létre - például ösztönösen kedveli a vizet, mivel leopárd őse előszeretettel halászott. Éppen ezért ne lepődjünk meg, ha beugrik mellénk a fürdőkádba vagy ha a mosogatóba telepedve pancsol az edényekkel. A maine coon is gyakran tanúsít kíváncsiságot a vizes dolgokkal kapcsolatban. Szeret például az itatójában pancsolni a mancsával vagy csapból inni. Ha ilyen cicánk van, jobb, ha mindig lehajtva tartjuk a vécédeszkát, nehogy a saját külön használatú medencéjének nézze a mellékhelyiséget.

A szavanna a szervál és a házimacska keveréke, és sok tulajdonságában hasonlít a kutyákra . Szereti a vizet, és viszonylag könnyen megtanítható arra, hogy pórázon sétáljon vagy visszahozza, amit eldobunk neki. Kalandvágyó, energikus fajta, és nagyon ragaszkodik a gazdájához. A török angóra is izgatottan kapja fel a fejét, ha vízcsobogást hall. Ne lepődjünk meg, ha játékait a vizes táljába pakolja vagy beugrik mellénk a zuhany alá. Ez a fajta kifejezetten sok figyelmet igényel, így jó ötlet lehet közös vizes játékokkal levezetni az energiáit.

Forrás: care2.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: