11 dolog, amellyel ártunk a kutyánknak

Kerüljük el ezeket a hibákat, hogy kutyánk még tovább élhessen.

Elhízás

Ha pontosan meg is van határozva, hogy kedvencünk mennyi tápot kap egy nap, illetve egy étkezés során, sokan hajlamosak vagyunk túlzásba vinni a jutalomfalatok és egyéb finomságok adagolását. Ez aztán túlsúlyhoz vezet, amitől nemcsak a kutya életminősége lesz rosszabb, hanem az élettartama is lerövidül. Gondoljunk minden jutalomfalatra úgy, mintha egy tábla csoki lenne! Adnánk nyolc tábla csokit bárkinek a családból egy nap? Ugye, hogy nem!

Legyünk felelős kutyagazdik
Legyünk felelős kutyagazdik

Fogas kérdés

Mi, emberek évente járunk fogászati szűrővizsgálatra jó esetben. De vajon kutyusunk fogait és ínyét is ellenőrizzük néha? Ajánlott az állatorvossal ezt is rendszeresen megnézetni, illetve otthon fogtisztító rudacskákkal kedvezni a kutyusnak. Ha pedig nem tudjuk vagy nem akarjuk rendszeressé tenni? Akkor - ha kedvencünk hagyja - egy régi fogkefével időnként finoman megsikálhatjuk a fogait.

Rendszeres ellenőrzés

Ahogy már fent, a fogászat kapcsán említettük, az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is fontos a rendszeres egészségügyi szűrés - vagy esetükben nevezzük inkább éves vagy féléves állatorvosi kontrollnak. Így számos betegséget idejében el lehet csípni, és sokkal jobbak a gyógyulás esélyei, mintha az állat már nagyon betegen, legyengülve került volna orvoshoz. A megfelelő oltásokról se feledkezzünk el!

Mozgás(hiány)

Tévedés, ha azt gondoljuk, a kutya eleget mozgott hétfőn, amikor együtt kimentünk egy órára a parkba, és jól elvan egy-egy rövid sétával a hétvégéig. Kedvencünknek mindennap szüksége van mozgásra, amitől fizikailag és mentálisan is elfárad. Legyünk kreatívak, és találjunk ki olyan közös programokat, amelyeket mi is élvezünk, így fel sem tűnik majd, milyen sokat mozogtunk a kutyával odakint. Nem mellesleg négylábú kis barátunknak és nekünk sem lesznek gondjaink a túlsúllyal.

Dohányzás

Az emberhez hasonlóan a kutyák egészségére is ártalmas a dohányfüst - náluk is súlyos betegségeket, például rákot okozhat. Ezért aki nem tudja letenni a cigit, legalább a kutyáját ne tegye ki a passzív dohányzás ártalmainak.

A kutyákra ezért veszélyes a csokoládé - részletek !

A védelem hiánya

Még mindig sok a gazdi, aki elfeledkezik a kullancs- és bolha elleni védelemről, a féreghajtásról, valamint a szívférgesség elleni tablettáról. Ne tegyük, mert például egy fertőzött kullancs elég ahhoz, hogy kutyánk élete veszélybe kerüljön! Mindig vegyük figyelembe az állatorvos vagy az állatpatikában dolgozók ajánlását, amikor ezeket a termékeket kiválasztjuk, és állítsunk be emlékeztetőt a telefonunkon, ha itt az ideje megvenni a következő tablettát vagy nyakörvet.

Ha a kutya nem bírja a meleget...

Bizonyos fajták, például az angol és francia buldogok, pekingi palotakutyák, bokszerek nem bírják a nagy meleget - a forróságban való játékot és futkározást meg aztán végképp nem. Ha a kutya túlságosan zihál, folyton lefekszik a földre, gyengének és fáradtnak tűnik, akkor azt próbálja elmondani, hogy épp túltoljuk a sportot vagy a játékot. Hallgassunk rá, az odafigyelés az életét mentheti meg!

Kajabakik

A gazdik egy része nem tud ellenállni a kunyizásnak, és minden étkezésnél ad egy kicsit a saját tányérjáról kedvencének. Ezzel egyrészt felesleges kalóriákkal bombázzuk a kutyát, másrészt a mi étrendünk túl zsíros, fűszeres és cukros kis kedvencünknek. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos ételek, például a fokhagyma vagy a csoki méreg neki. Ha nem tudunk neki ellenállni, legfeljebb egy-egy kis szelet almát vagy néhány bébirépát kapjon, azt is lehetőség szerint az étkezés legvégén.

A póráz a barátunk!

Ne engedjük ki a kutyát felügyelet nélkül, és ha sétálni indulunk, sétáltassuk inkább pórázon - ezzel komoly baleseteket úszhatunk meg, amelyek akár kedvencünk elvesztésével is járhatnak.

Szocializációs problémák

Ha egy kutya nincs társasághoz szokva, nem kezdték el kiskorában a többiekhez szoktatni, szocializálni, akkor később szorongás és egyéb, félelemből adódó pszichés probléma alakulhat ki nála. Ebből adódóan nem fogja élvezni a sétákat sem. Emberekkel való érintkezés, játék és mókázás hiányában sem lesz boldog a kutya, sőt ez esetben is komoly depresszió alakulhat ki nála. Ezért amikor csak tehetjük, intézzük úgy, hogy kedvencünk találkozzon más kutyákkal, vendégekkel, ismerősökkel és még ismeretlenekkel egyaránt.

Ivartalanítás

Az ivartalanítást sokan még mindig nem tartják olyan fontosnak, de szerencsére egyre többen megértik, hogy ez nemcsak a kutya viselkedésére hathat pozitívan, hanem egészségi állapotára is. Kedvencünknél számos ráktípus, például emlő- és hererák, valamint prosztataproblémák kialakulásának esélye csökken az ivartalanítással.

Forrás: petmd.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

Derült vagy gyengén felhős marad az ég, csapadék nem várható. Mindenütt mérséklődik a légmozgás. Késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra