Voldemortról neveztek el egy frissen felfedezett állatfajt

A Leptanilla Voldemort felfedezői szerint külsejében sok hasonlóságot mutat a Harry Potter regénysorozat főgonoszával.

Eddig nem ismert, föld alatt élő hangyafajt azonosítottak ausztrál kutatók. Közleményében a Nyugat-Ausztáliai Egyetem azt írja: a Leptanilla Voldemortra keresztelt állatfaj egyede a népszerű varázslófiú, Harry Potter legfőbb ellenfelét juttatta eszükbe.

hangya
Közeli fotó a Leptanilla voldemortról. Forrás: UWA

Dr. Mark Wong vezető kutató, az UWA Biological Sciences School of Forrest munkatársa szerint az apró állat sápadt, fakó színe és hosszú végtagjai is a gonosz varázslóra emlékeztették, illetve a hangya is a sötétségben él és vadászik áldozataira. Ez utóbbi cselekvésére utal éles rágószerve is. "A legtöbb hangyával ellentétben a Leptanilla fajok kis kolóniákban élnek, amelyek általában egy királynőből és körülbelül száz munkásból állnak, és kizárólag a föld alatt fészkelnek" - mondta Wong doktor. Mivel szinte teljes életüket a föld alatt élik le, ezek az 1-2 milliméteres rovarok teljesen vakok és pigmentfoltoktól is mentesek.

Az új hangyafajt egy ökológiai felmérés során fedezték fel, amelyet Nyugat-Ausztrália északi részén végeztek el az egyetem kutatói. Egy 25 méteres, fúrt lyukon keresztül engedtek le egy hálót, amellyel két példányt sikerült a felszínre emelni. Egyébként Ausztrália ad otthont a legsokszínűbb hangyaállománynak a világon, de a L. voldemort mindössze a második leptanillafaj, amelyet felfedeztek a kontinensen.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, melyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Heves zivatarok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra