Ügyesebbek a méhkirálynők, mint ahogy ezt eddig hittük

Egy poszméh eddig nem ismert képességére derült fény egy véletlennek köszönhetően.

Kutatók véletlenül fedezték fel, hogy egyes méhkirálynők akár több napon át is képesek életben maradni a víz alatt - írja az IFLScience.

Az erről szóló tanulmány vezető szerzője, Sabrina Rondeau a talajban lévő növényvédőszer-maradványokat vizsgálta. Azt akarta tudni, hogy ezek hogyan hatnak a méhkirálynőkre, akik a föld alá ássák magukat telelés céljából, amikor némi víz került a dongók egy részét tartalmazó csövekbe. "Kiakadtam" - nyilatkozta Rondeau. "Nem sokba került víz... szóval nem volt olyan nagy ügy, de nem akartam elveszíteni azokat a méheket se."

Meglepetésére a csövekben lévő összes méh életben maradt, ezért Rondeau egy igazi kísérlet keretében is meg akarta vizsgálni ezt a jelenséget. "Nagyon régóta tanulmányozom a poszméheket. Sok emberrel beszéltem erről, és senki sem tudta, hogy erre képesek" - folytatta Rondeau.

méh
Fotó: Getty Images

Az új kísérletben 143 téli álmot alvó, közönséges keleti poszméh-királynőt (Bombus impatiens) tettek háromféle fiolába. Az egyik fajtában csak talaj volt, víz nem, a másik tele volt vízzel és le voltak zárva, így az állatok teljesen elmerültek a vízben. A harmadikat csak félig töltötték meg vízzel, és így a méhkirálynők lebegtek a felszínen. A csövekben 8 órát, 24 órát vagy 7 napot töltöttek, majd a méheket mesterségesen előidézett diapauzába, azaz téli nyugalmi állapotba helyezték egy hűtőszekrényben. Ezt követően az állatokat új, földdel teli fiolákba tették át, és további nyolc hétig hideg körülmények között tartották őket.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a teljesen víz alá merített dongók 81 százaléka (17 a 21-ből) nemcsak a kísérletben töltött teljes hét napot élte túl, hanem nyolc hét után is életben maradtak hűtött körülmények között.

A kutatók szerint ez is annak a jele, hogy a közönséges keleti poszméhek különösen szívósak, mert nem csökken olyan mértékben a populációjuk, mint más méhfajoké. "Ezért azon is elgondolkodtunk, hogy vajon ez a vízzel szembeni ellenálló képesség is része lehet-e annak, hogy ilyen jól teljesítenek" - mondta Rondeau. 

A kutatócsoport szerint ez azt jelentheti, hogy ez a faj a jövőben nagyobb eséllyel élheti túl az éghajlatváltozással összefüggő árvizeket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, melyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Heves zivatarok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra