Zöld számvetés: itt tartunk a fenntarthatóság elérésében

A klímaválság jelenleg az egyik legnagyobb fenyegetés életünk és jövőnk szempontjából. A Greenpeace szerint nincs idő tétlenségre: már csak 9 évünk van cselekedni, hogy elkerülhessük a klíma- és ökológiai válság katasztrofális hatásait. Nézzük, hol tartunk ezen az úton.

A klíma- és ökológiai válság mindennapjaink valósága, amely a létező egyik legsúlyosabb fenyegetést jelenti saját magunk és gyermekeink élete, jövője szempontjából. Nincs idő a tétlenségre: olyan ambiciózus intézkedésekre van szükség, amelyek valóban azt segítik, hogy minél gyorsabban és minél kisebb veszteséggel kilábalhassunk ebből a válságból, amelyet Magyarországon is a saját bőrünkön érzünk - írta a 2021 végén kiadott zöld számvetésében a Greenpeace Magyarország. A szervezet a jelentésben sorra vette, hol tartunk jelenleg a kibocsátáscsökkentéssel, a megújuló energiaforrások használatával és az egyéb fontos lépésekkel kapcsolatban.

Környezetvédelmi szakértők már régóta javasolják, hogy vegyük be étrendünkbe a rovarokat is. Ezek ugyanis fenntartható táplálékforrást jelentenek, amelyek segíthetnek felszámolni az éhezést, valamint csökkenteni a hústermelés klímára gyakorolt káros hatásait. Vajon egy új reformétrend előszobájába értünk?

Drasztikusabb kibocsátáscsökkentés kellene

Az irányadónak tekintett 1990-es szinthez képest 2019-ig összességében nagyjából 32-33 százalékkal csökkent Magyarország szén-dioxid-kibocsátása a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. 2013 után azonban újra növekedni kezdtek a számok (a 2019-es érték 12,6 százalékkal magasabb a 2013-asnál), a negatív tendencia legfőbb hajtóerejét pedig a közlekedés jelenti. "A közlekedésből származó kibocsátások 46 százalékkal nőttek 2013 óta, illetve az ipari és a lakossági szegmensben is emelkedés volt látható" - írta a Greenpeace, hozzátéve, hogy a klímaválság jelenlegi szintjén arra van szükség, hogy a világ minden országa drasztikusan csökkentsen kibocsátásán.

Van még mit tanulni a megújulásról

A villamos energia alig 10-11 százaléka származik megújuló erőforrásokból, ezzel Magyarország a negyedik legrosszabbul teljesítő ország az Európai Unión (EU) belül. A teljes végső energiafelhasználásban nagyjából 12,6 százalék volt a megújulók aránya 2019-ben, ami hátulról a 7. helyezésre volt elég az EU-s listában. 2020-ban azonban már látszott egy minimális emelkedés: abban az évben a teljes végső energiafelhasználás 14,7 százalékát fedeztük megújuló forrásokból.

klímaváltozás, klímaválság, Greenpeace, környezetvédelem, fenntarthatóság
Mostani döntéseinken múlik, milyen bolygót hagyunk a következő nemzedékekre.Fotó: Getty Images

Még mindig halálos a légszennyezettség

Európa-szerte Magyarországon az egyik legrosszabb a légszennyezettségi helyzet: évente több mint 13 ezer ember hal meg a rossz levegő miatt. "Az autókból, buszokból, egyéb szennyező járművekből és a helytelen fűtésből származó káros anyagok nemcsak légúti megbetegedéseket, hanem trombózist, agyvérzést, tüdőrákot és szívrohamot is okozhatnak" - mutatott rá a környezetvédelmi szervezet. A jelentésben kifogásolják, hogy még mindig sincs érdemi hatósági fellépés az illegális szemétégetésekkel szemben, illetve a mai napig nincs betiltva a rendkívül szennyező és egészségkárosító lignittel történő fűtés. Mint írják, jobban kellene támogatni az embereket a tiszta fűtési módokra való áttérésben, szigorúan korlátozni kellene a városokban a régi, szennyező járművek használatát, és meg kellene akadályozni a külföldön leselejtezett, régi és szennyező gépjárművek Magyarországra történő behozatalát

Sok a műanyag, ritka az újrahasznosítás

Sajnos a műanyaghulladék újrahasznosításában is messze az uniós átlag alatt teljesítünk. Egyes becslések szerint 2019-ben a műanyag csomagolási hulladék csupán 33 százalékát hasznosította újra Magyarország, szemben az unió 41 százalékos átlagával, illetve 9 tagállam 50 százalék feletti arányával. Kimutatták továbbá, hogy évente legalább másfél milliárd műanyag palackot hoznak forgalomba itthon, ám ennek 70 százalékát soha nem hasznosítják újra - helyette lerakókban, égetőkben, folyómedrekben végzik, majd mikroműanyaggá szétesve bekerülnek földjeinkbe és folyóinkba, ezáltal ételeinkbe és szervezetünkbe is.

Szomszédaink jóval előttünk járnak ökogazdálkodásban

A Greenpeace összefoglalója szerint az utóbbi években valamennyivel nőtt Magyarországon az ökológiai gazdálkodással művelt területek aránya, ám még így is jelentős lemaradásban vagyunk a szomszédos uniós országokhoz képest. Magyarországon 5,7 százalékot ért el a biogazdálkodás aránya 2019-re, míg Szlovákiában és Szlovéniában ez az arány a hazainak csaknem a duplája (10,3 százalék), Ausztriában pedig több mint négyszerese (25,3 százalék).

Bőven van még hova fejlődni

A környezetvédő szervezet úgy véli, hogy a lakossági légszennyezés csökkentését célzó "Fűts okosan" kampány nagyon fontos szakmai elemeket tartalmaz, azonban ezek az információk csak kevés emberhez jutnak el. Fontos eredménynek számít az is, hogy beindult és felpörgött a napenergia terjedése, a hálózat fejlesztésére azonban nagyobb figyelmet kellene fordítani. A Greenpeace emellett új szélerőművek épülését is sürgetik. "Számos tudományos jelentés támasztja alá, hogy már csak 9 évünk van hátra cselekedni, hogy elkerülhessük a klíma- és ökológiai válság katasztrofális hatásait. Ezért a magyar kormány részéről a jelenlegi tervekhez képest sokkal ambiciózusabb célok kellenek, gyors és bátor lépésekre van szükség, hogy biztosítsák számunkra és az utánunk jövő generációknak a biztonságos klímát, a tiszta levegőt és az egészséges termőföldet" - írták.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)