A járvány után nem lehet ugyanolyan életünk

Remélhetőleg az emberek rá tudják kényszeríteni a gazdaság nagy résztvevőit és a politikusokat, hogy ne folytassák ott, ahol abbahagyták.

A koronavírus-járvány hatalmas káoszt okozott világszerte, de úgy tűnik, előnye is van: jelentősen csökkent a légszennyező anyagok és üvegházhatású gázok légköri koncentrációja a világ bizonyos városai és régiói felett. Kattintson a részletekért.

Jane Goodall világhírű főemlőskutató szerint a járvány után az embereknek bölcsebben kéne bánni a környezetükkel, nem szabad visszazökkenniük a régi kerékvágásba, meg kell becsülniük a kitisztult csillagos eget. A tudós erről a Föld napján megjelenő új életrajzi dokumentumfilmje bemutatása előtt beszélt.

Goodall több mint 50 éve kezdte tudományos pályafutását Afrikában, ahol először csimpánzokat tanulmányozott. Tudományos munkássága az évtizedek alatt összeforrt a környezetvédelmi és állatvédelmi tevékenységével. A kilencvenes években indult, fiatalokat célzó környezetvédelmi programja már 60 országban működik. A tudós, aki előadásokat tartva szinte egész évben a világot járja, a járvány miatt most angliai otthonába, Bournemouthba vonult vissza. Mint mondta: a karantén sokkal kimerítőbb számára, mint az utazás.

koronavírus-járvány, Föld bolygó, környezetvédelem, környezettudatosság, Jane Goodall
koronavírus-járvány, Föld bolygó, környezetvédelem, környezettudatosság, Jane Goodall

Ne ott folytassuk, ahol abbahagytuk

Az AP hírügynökségnek adott interjújában a 86 éves Goodall annak a reményének adott hangot, hogy a járványból az emberek bölcsebben kerülnek ki. Az emberek milliói, akik korábban sosem szívhattak tiszta levegőt a városaikban és sohasem láthatták a tiszta csillagos eget, remélhetőleg rá tudják kényszeríteni a gazdaság nagy résztvevőit és a politikusokat, hogy ne folytassák ott, ahol abbahagyták - mondta. Hozzátette: azért aggódik, mivel úgy tűnik, világszerte még sok vezető nem törődik a jövő generációkkal, és nem érdekli a bolygó egészsége.

Mint mondta, az lenne a megoldás, ha az emberek másként kezdenének el gondolkodni ezekről a dolgokról. "Fel kell ismernünk, hogy a véges természeti erőforrásokkal és a növekvő emberi népességgel rendelkező világ korlátlan gazdasági fejlődése nem működhet" - magyarázta. Goodall szerint a legtöbb ember sokkal több dologgal rendelkezik, mint amire valójában szüksége van. "Meg kell tanulnunk a kevesebbel bánni a társadalom gazdagabb rétegeiben" - fogalmazott.

Etikus döntéseket kell hozni minden nap

A tudós egy kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy a járvány miatt sokfelé újra fellendült az illegális vadkereskedelem és orvvadászat. Mivel világszerte sok országban, így az afrikai országokban is szinte megszűnt az idegenforgalom, a munkájukat elvesztő emberek kénytelenek vadászni, hogy élelemhez jussanak.

A szerdán a National Geographic műsorán debütáló dokumentumfilmmel kapcsolatban Goodall elmondta, nagyon fontos, hogy a nézők megértsék: gondolnunk kell a bolygó egészségére a jövő nemzedékek miatt is. Mindenkinek tudnia kell, hogy az, amit tesz, hatással van a Földre, és etikus döntéseket kell hozni a mindennapi életükben is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció