„Az utak biztonságosak, az emberek teszik őket veszélyessé”

Nyáron sokan másra sem vágynak, csak hogy motorra vagy autóba pattanhassanak, és elszáguldjanak a legközelebbi vízpartra vagy túrahelyszínre, ahol könnyebben átvészelhetik a forró napokat. A felszabadultság mellett azonban ilyenkor sem árt az óvatosság, hiszen balesetek nyáron is történhetnek.

„A türelem és a szabályok betartása vezetés közben is fontos, hiszen kellő önmérséklettel számos konfliktushelyzetet vagy balesetet megelőzhetsz” – olvasható az Országos Mentőszolgálat Alapítvány Facebook-posztjában, amelyben a nyári biztonságos közlekedéshez adnak tanácsot. Mint kiemelték, a körültekintő vezetés természetesen nemcsak nyáron, hanem egész évben nagyon fontos. Hiszen „az utak biztonságosak, az emberek teszik őket veszélyessé”.

Az alábbiakban bemutatjuk, milyen fontos szabályokat fogalmaztak meg a mentők eddigi  figyelemfelhívő bejegyzéseikben a biztonságos utazás kapcsán.

motorbaleset
Balesetek sajnos nyáron is történhetnek, jobb az óvatosság. Fotó: Getty Images

Ne a képernyőre figyelj, hanem az útra!

Az egyik legfontosabb szabály, hogy vezetés közben ne a telefon kijelzőjén, hanem az úton tartsd a szemed! Menet közben tehát tilos a mobilodat – vagy a GPS-t – nyomkodni. Ha ugyanis a képernyőre meredsz, akkor hosszú másodpercek át gyakorlatilag „vakon” vezetsz, ez pedig rendkívül balesetveszélyes.

Ne felejtsd el a bekapcsolni az övet!

Azt sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy akár elől, akár hátul utazol, egy balszerencsés helyzetben a biztonsági öv megmentheti az életedet – nem véletlenül kötelező. Ennek ellenére – az alapítvány által idézett adatok szerint – az első ülésen utazva a magyarok csupán 88 százaléka, a hátul ülőknek pedig mindössze 57 százaléka köti be magát. Ráadásul csak a szülők 60 százaléka alkalmaz az életkornak megfelelő biztonsági rendszert a gyermekek épségének megóvása érdekében.

Az autóban akkor vagyunk a legnagyobb biztonságban, ha bekötjük a biztonsági övet. Ezt elméletileg mindenki tudja, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a szabályt könnyen felrúgjuk, ha csak a szomszéd utcáig vagy egy másik parkolóhelyig megyünk. Időnként még akkor is hajlamosak vagyunk szemet hunyni a mulasztás felett, ha gyermekünk biztonsága a tét.

A nyári motorozáshoz is húzz védőruhát!

Egy másik posztban azt is kiemelték, hogy bár a nyári melegben nagy lehet a kísértés, hogy kényelmes, lenge ruhában és papucsban pattanj motorra, a védőruházat ilyenkor is életmentő lehet. A bukósisak mellett tehát a megfelelő, teljes testet fedő védőruházat viselése is nagyon fontos – igen, még kánikulában is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +3 °C

A fátyolfelhők mellett nyugatról kelet felé egy vastagabb felhősáv is vonul. Nagyobb területen a keleti, északkeleti harmadban lehet kevésbé felhős, illetve derült az ég, főleg arrafelé helyenként köd képződhet. Csapadék továbbra sem valószínű. A légmozgás az ország legnagyobb részén gyenge vagy mérsékelt lesz, de a Dunántúlon az éjszaka második felében kevés helyen már megélénkülhet az északi, északnyugatira forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között várható, de a derült északi, északkeleti fagyzugokban néhol fagypont környékére hűlhet a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra