Tele van hormonnal és antibiotikummal a hazai csapvíz?

Kevesen tudják, de Magyarországon a csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Egyes szakemberek között is megoszlanak azonban a vélemények arról, hogy vajon milyen maradvány- és szennyezőanyagokat tartalmazhat, és ezáltal mennyire egészséges a vezetékes ivóvíz.

Balaicza Erika belgyógyász egy régi bérházban rendel, ahol bizony a vízcsövek is elég régiek. A szakember szerint ezekből könnyen kioldódhat ólom a csapvízbe, de egyéb szennyezőanyagok is lehetnek benne. „Rengeteg gyógyszermaradvány, antibiotikumok, hormonok és egyebek is belekerülnek az ivóvízbe, ami eljut hozzánk, ami nem tesz jót a szervezetünknek” – nyilatkozta az RTL Híradónak. Mint mondta, éppen ezért az ő családja kizárólag szűrt vizet fogyaszt.

csapvizet töltenek egy üveg kancsóba
Magyarországon a csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Fotó: Getty Images

Valóban van okunk félni?

A vízügyi szakemberek szerint egy 400 milligrammos fájdalomcsillapító tablettának megfelelő hatóanyag csapvízzel történő beviteléhez 20 millió pohárral kellene meginnunk a vezetékes ivóvízből. „Az körülbelül ötezer év” – mondta Kreitner Krisztina, a Magyar Vízközmű Szövetség sajtószóvivője.

A riportból az is kiderült, hogy csak Budapesten évente 11 ezer vízmintát vizsgálnak be a szakemberek, nemcsak a hazai, hanem az Európai Uniós (EU) szabályok mentén is. Ezért is szokták mondani a vízügyi szakemberek, hogy a csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. „Az a lényeg, hogy minden csapvíznek meg kell felelnie ennek az előírásnak” – tette hozzá Kreitner Krisztina. A szolgáltatók szerint a csapvíz minősége csaknem 100 százalékban megfelelő az ország egész területén.

Lehet, hogy ólomtartalmú vizet iszol, csak nem tudsz róla. Mutatjuk, milyen egészségügyi következményei lehetnek ennek.

Mi a helyzet az ólomtartalommal?

A vízügyi szakember szerint a csapvíz ólomtartalma nem a vízszolgáltató felelőssége, hanem a házak fenntartóié és tulajdonosaié – a vezetékrendszerért ugyanis ők felelnek. Akik nem használnak víztisztítót, mégis szeretnék csökkenteni az ólommérgezés kockázatát, azoknak a belgyógyász azt javasolja, hogy legalább egy liter vizet engedjünk ki, és csak az ezt követő mennyiséget fogyasszuk el vagy használjuk fel például főzéshez. Az előzetesen kifolyatott vizet egyébként viráglocsoláshoz bátran felhasználhatjuk Balaicza Erika szerint.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés csak kevés helyen lehet. A hószállingózás, gyenge havazás napközben fokozatosan szűnik. A déli óráktól délnyugat felől csapadékzóna érkezik, amely elsősorban hazánk nyugati felét érintheti. A Dél-Dunántúlon főként eső várható, máshol havas eső, majd egyre inkább havazás lesz a jellemző, de kiemelten az Észak-Dunántúlon, illetve kisebb eséllyel a főváros térségében ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul. Késő este -4, +3 fokot mérhetünk. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra