Lehet, hogy ólomtartalmú vizet iszunk, csak nem tudunk róla

Hogyan deríthetjük ki, hogy van-e ólom a csapvizünkben? Mitől szennyeződhet be ólommal a víz? Milyen egészségügyi következményei lehetnek, ha ólmos vizet iszunk? A legfontosabb információk egy helyen.

Kevesen tudják, de a közműszolgáltató csupán a vízóráig felelős a vízminőségért – az ingatlanon belül viszont már a tulajdonos feladata, hogy biztosítsa, hogy megfelelő minőségű, biztonságosan fogyasztható víz folyjon a csapból – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán közzétett videójában a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

ivóvz, csapvíz
Lehet, hogy ólomtartalmú vizet iszunk, és nem is tudunk róla. Fotó: Getty Images

A tudtunk nélkül ólmos vizet ihatunk

Az ólomtartalmú vizet szinte lehetetlen laikusként, laborvizsgálatok nélkül felismerni, ugyanis nincsen jellegzetes íze vagy szaga. A régi épületekben különösen magas az ólomszennyeződés kockázata. Az ólom az alábbiakból oldódhat bele az ivóvízbe:

 • ólomcső,
 • csaptelep,
 • vízóra,
 • rézcsövek,
 • ólomtartalmú idomok,
 • horganyzott acélcsövek,
 • ólomtartalmú forrasztóanyagok.

Hogyan hat az egészségünkre az ólom?

Az ólom fogyasztásának egészségügyi következménye nagyban függ a vér ólomszintjétől, vagyis a bevitt ólom mennyiségétől. A káros hatásokra a várandósok, a magzatok és a kisgyermekek a legérzékenyebbek. A gyerekeknél az alábbi problémák léphetnek fel:

 • mentális fejlődési zavar,
 • magatartászavar.

Felnőtteknél jellemzően csak hosszú távú bevitel esetén okoz tüneteket az ólom. A leggyakoribb következmények közé tartozik a vérszegénység, az idegrendszeri panaszok megjelenése és a vesekárosodás is.

Mit tehetünk a kockázatok csökkentéséért?

Az NNK tájékoztatása szerint az ólombevitel már egy kis odafigyeléssel is csökkenthető. Ehhez az alábbiakat tanácsolják:

 • Iváshoz és ételkészítéshez hideg vizet használjunk.
 • Fogyasztás előtt folyassuk a vizet 1-2 percig.
 • Használjunk bevizsgált víztisztító berendezést.
 • A végleges megoldás érdekében, amennyiben van rá lehetőségünk, cseréltessük ki az ólomcsöveket.

A víz elengedhetetlen az élethez, ezért nagyon fontos, hogy elegendő mennyiséghez jussunk belőle mindennap - ám nem mindegy, hogy milyen minőségű vizet iszunk. Bár a víztisztítók manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, sokan nincsenek tisztában az esetleges kockázatokkal.

Jó tudni továbbá, hogy csapvizünk ólomtartalmát bármely, az ivóvízvizsgálatra akkreditált laboratóriumban bevizsgáltathatjuk. De addig is érdemes megnézni a csapvíz ólomtartalmáról készített kockázati térképet, amely segítségével megtudhatjuk, lakóhelyünkön mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: