Racionális ember is be tud dőlni a csalóknak

Testi-lelki egészségünk is rámehet, ha átvernek minket.

Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus a Reggeliben arról beszélt, hogy könnyen szégyenérzet alakulhat ki azokban, akiket átver egy telefonos vagy online csaló. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyre jobb minőségű adathalász levelek érkeznek: nem magyartalanok, nincsenek bennük helyesírási hibák. Ezért nehéz megkülönböztetni őket azoktól a levelektől, amelyeket valóban a szolgáltató küld. 

Azt is hangsúlyozta, hogy bárki átverhető, azok is, azok nagyon racionálisak. A profi hazudozók lemérik, mik a gyenge pontjaink, mik a vágyaink, és okos embereket is meg tudnak téveszteni.

internetes csalás telefonos csalás
Könnyen szégyenérzet alakulhat ki az áldozatokban. Fotó: Getty Images

"Gyanakodjunk az online térben. Én azt gondolom, hogy a csalás pont egy olyan bűntény, ahol szükség van arra, hogy az áldozat önként együttműködjön. Ha ez megtörtént, akkor nem célszerű az önsajnálat tengerében elúszni, kérjünk professzionális segítséget" - javasolta, mivel jellemző ebben a helyzetben, hogy magukat hibáztatják az áldozatok.

Megjelennek a negatív gondolatok, a szégyenérzet, a bűntudat. Sokszor ezeket el sem meri mondani a környezetének az áldozat, így nagyobb a mentális betegségek kialakulásának veszélye. Szorongást, depressziót, poszttraumás stressz szindrómát (PTSD) és pszichoszomatikus betegséget is okozhat egy ilyen eset.

"Az ember egy olyan pszichológiai lény, aki manipulálható különböző technikákkal. Mielőtt az önsajnálatban elvesznénk, a tapasztalatot szűrjük le" - javasolta. Akkor is érdemes átadni az információkat a környezetünknek, ha nem minket vertek át, hogy más ne essen ebbe a csapdába. Emlékeztetett rá továbbá, hogy a rendőrségnek és a szolgáltatónak is jelezni kell az átverést.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra