Kiberbiztonsági szakértő: "a túl jó ajánlat átverés!"

A nagy sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak.

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük. A informatikai biztonsági termékeket fejlesztő és forgalmazó ESET szakértői szerint

mivel ezek a sportesemények világszerte több milliárd nézőt vonzanak, a csalók gyakran elhitetik az emberekkel, hogy jegyet nyertek az eseményre, vagy olyan weboldalakra irányítják őket, amelyekről kártékony programokat töltenek le az eszközeikre.

netes csalás, banki csalás, kiberbűnözés, mobiltelefon, mobil, közösségi média
Egyetlen közösségi bejegyzés megosztásával nem lehet nagy sporteseményre jegyet nyerni. Fotó: Getty Images

Ne dőlj be!

Az ESET több megtörtént eseten keresztül mutatja be a kíberbűnözők módszereit, amelyekkel nemcsak magánembereknek, hanem például sportkluboknak is kárt okoznak. Előfordult például, hogy a bűnözők váltságdíjat követeltek azért, hogy visszafejtsék egy angol klub általuk titkosított adatait és helyreállítsák a hozzáférést a számítógépes rendszerekhez

Az elmúlt években nemcsak futballklubokat, kosárlabda-csapatokat értek világszerte támadások, hanem a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget is. A támadásokkal a személyes, érzékeny egészségügyi adatok mellett bankszámlaszámokat, belépési kódokat, játékosokról szóló információkat, útlevelek és személyi okmányok adatait, szerződések, titoktartási megállapodások és egyéb jogi dokumentumok adatait szerezték meg.

Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint több példa mutatja, hogy nemcsak a nagy sportszervezetek lehetnek kiberbűnözők célpontjai: becsaptak már embereket hamis jegyekkel, nem létező nyereményekkel és "ingyenes" játékosmezekkel is.

Csizmazia-Darab István, A Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértőjének tanácsai:

- Alkalmazz megfelelő védelmi megoldást az eszközeiden!

- Ne kattints e-mailekben vagy más kéretlen üzenetekben található linkekre vagy mellékletekre!

- Hallgass a józan észre! Ami túl jó ajánlatnak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, az nagy valószínűséggel átverés.

- Csupán egyetlen közösségi bejegyzés kedvelésével vagy megosztásával nem lehet nagy értékű ajándékot nyerni, és a nyereményjátékok során soha nem kérnek pénzt előre a nyeremények átvételéért vagy kezelési költségként.

- A nemzetközi sportszervezetek vagy partnereik nem küldenek helyesírási hibáktól hemzsegő, gyanús linkeket tartalmazó üzeneteket, ezért ha ilyet kapsz, légy óvatos!

Ezek a leggyakoribb internetes csalások. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A magasabbra törő gomolyfelhőkből zápor, zivatar kevés helyen, főként a Dunántúlon fordulhat elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk lökések, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra