Így jutunk el az éhhalálig: mi történik a testtünkkel, ha nem eszünk?

Az éhezés fokozatosan átalakítja az emberi testet, amely néhány héten belül belepusztul az energiamegvonásba. Bolygónkon jelenleg közel 800 millió ember szembesül az éhhalál rémével. Sajnálatosan Magyarországon is vannak éhezők, s nem is kevesen.

A Global Citizen mozgalom a Földön tapasztalható egyenlőtlenséget és a szegénységet szeretné megszüntetni, s olyan kezdeményezéseket támogat, amely a növekvő népesség mellett is élhetőbb hellyé változtatná bolygónkat. Összeállítottak egy videót, amely bemutatja az éhhalálhoz vezető út stációit.

Amikor valaki az utolsó falatot is lenyelte földi életében, hat órán át nem tapasztal semmi különöset. A teste persze elkezdi lebontani az energiát raktározó glikogént, s glükózzá alakítja, amit a sejtek üzemanyagként használnak. Az így felszabaduló energia negyedét kizárólag az agy használja, a maradék megy az izomszövetekhez és a vörösvértestekhez. De hat óra múltán ez az energiatermelés leáll, mivel a glikogénkészletek kimerülnek.

Ettől az emberek az úgynevezett mérges és éhes állapotba kerülnek. Ekkor a test a ketózis nevű böjtölő állapotba lép át. Ez a szakasz 6-72 óráig tart. Mivel nagyon kevés glükóz maradt a vérben a test ezt követően lassan elkezdi lebontani a zsírt, hogy energiához jusson.

A létrejövő zsírsavak azonban az agy számára nem hasznosíthatóak közvetlenül, mert e molekulák túl nagyok, hogy átlépjék a vér-agy határt, s az agy egy másik üzemmódba kapcsol. Elkezdi a rövidláncú zsírsavakat, a ketonokat energiaforrásként használni. Ez egy darabig megfelel, de az agy energiaigényének csak 75 százalékát képesek fedezni, azaz a ketonok a glükózt nem tudják pótolni. Az eredmény a kognitív képességek romlása.

Az sokáig tartó éhezés rontja a kognitív képességeket

Az sokáig tartó éhezés rontja a kognitív képességeket

Kétszer annyian éheznek Magyarországon, mint a válság előtti években, míg ezzel párhuzamosan a lakosság egy része nagyban pazarok. Ötvenezerre becsülik a tartósan éhező gyerekek számát, az időszakosan éhezők akár négyszer ennyien is lehetnek. Részletek! A ketózist nem csak éhezéssel lehet elérni, hanem tartós intenzív mozgással is. A profi sportolók jól ismerik azt az állapotváltozást, amikor a tudatuk beszűkül, és már csak korlátozottan tudnak döntéseket hozni. A maratoni futók például gyakran kerülnek ilyen állapotba az összes glükóztartalékuk felhasználása után. De a változás a csapatsportoknál látványos igazán, ha a játékosok kihagyják a nyilvánvaló ziccereket is, mert nem képesek azonosítani a kínálkozó lehetőséget, vagy képtelenek a koncentrációra. De a túlhajtott szénhidrátszegény diéta is előidézheti ezt az állapotot.

A ketózis veszélyes is lehet, mert 72 óra után már nem csak a hangulat és az energiaszint romlik el, hanem a test is károsodhat. Elkezdi ugyanis lebontani a saját fehérjéit, ami glükózzá átalakítható aminosavak felszabadulásával jár. Ez jó az agynak, és nem jó a testnek, amely saját magát kannibalizálja az izomtömeg felemésztésével. A nőknél a menstruációs ciklus is leállhat az energiamegtakarítás érdekében. Az éhezés miatt a csontok is veszítenek az erejükből. Csökken a libidó.

Néhány héten belül a test immunrendszere annyira legyengül vitaminok és ásványi anyagok híján, hogy sokakat már ekkor legyűrnek különféle betegségek. Akik tovább bírják, azoknak a szervezete mindent (zsírt, izmokat és másfajta szöveteket), felhasznál, amiből glükózt tud előállítani.

Ilyenkor már közel lehet a halál, amely szívroham és szívritmuszavar miatt is bekövetkezhet. A szívizomzat, a rekeszizom és a többi fontos szövet leépülése miatt anorexia alakulhat ki. A test szervei mindenfelől vészjelzéseket küldenek a meghibásodások miatt.

Az éhezés három héten belül halált okozhat, de akár 70 napig is eltarthat. A túlélés időtartama nagyban függ a hidratáltság fokától és a testzsír tartalékoktól.

Közel 800 millió ember él a földön, akinek szembe kell néznie ezzel a folyamattal.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)