Még jobban megéri majd biciklire ülni

A MÁV járatain három év alatt 40 százalékkal nőtt a kerékpárszállítás. Tavaly 1,2 millió jegyet váltottak erre a célra, a szolgáltatások azonban idén tovább bővülnek. Ráadásul már a Volán egyes járatai is szállítanak bicikliket – jelentette be a vállalatcsoport.

A MÁV-Volán Csoport fenntarthatósági célkitűzései között nagy szerepet kapott a kerékpárszállítás feltételeinek folyamatos javítása a közösségi közlekedési eszközökön. A kerékpáros turizmus támogatásával a vállalatcsoport célja a fenntartható közlekedési módok népszerűsítése, és ezzel a környezeti terhelés jelentős csökkentése.

fiatal nő biciklivel áll a vasútállomáson
Gőzerővel dolgoznak itthon is a kerékpáros turizmus fellendítésén. Fotó: Getty Images

Így már a Mátrába is könnyebb eljutni kerékpárosként

A MÁV-Volán Csoport 2021-ben indította el azt a szolgáltatását, amely lehetőséget biztosít egyes autóbuszjáratokon a kerékpárok szállítására. Az első évben a Mátrába, majd a következő évben a Tisza-tó irányába is közlekedtek ilyen járatok, ezekre a turisztikailag kiemelt régiókba ugyanis vonattal nem tudnak eljutni a kerékpárosok – ismertette Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár.

A szolgáltatás minőségének javítása kiemelt cél. Ennek része a május elsején bevezetendő megyei bérletrendszer, amely kedvező árával a remények szerint népszerű lesz az utazók körében. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a közösségi közlekedés versenyképes alternatíva legyen, és egyre többen vegyék igénybe – hangsúlyozta Mosóczi László, a MÁV-Start vezérigazgatója. A megyei bérletekkel kapcsolatban megemlítette azt is, hogy hétfőn indult a bérletek értékesítése a MÁV applikáción, kedd éjfélig pedig már 1800 ilyen bérletet adtak el.

4-8 kerékpár is utazhat egy vonaton

A MÁV-Start az utóbbi években 92 IC plusz kocsit, 40 KISS emeletes és 123 FLIRT motorvonatot szerzett be. Ezek mindegyikén minimum 4-8 kerékpár szállítására van lehetőség. A Mátra felé irányuló turizmus fellendítése érdekében bevezették április elején a Mátra 24 napijegyet is, amely 24 órás korlátlan utazást biztosít a MÁV és a Volán járatain. A kerékpárjegyek egyébként idén sem drágultak. A MÁV applikáción keresztül megvásárolt jegyekre viszont eleve 10 százalék kedvezményt kap az utazó.

A kombinált zöld közlekedés része az is, hogy az elővárosi vasútvonalak mintegy 80 állomásán összesen 4000 kerékpár tárolására van lehetőség a B+R parkolókban. „A tapasztalat azt mutatja, hogy a fejlesztéseket a kerékpárosok hamar felfedezik és használják, az ő javaslatukra vezették be a Volán egyes járatain is ezt a szolgáltatást” – fűzte hozzá Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Menj túrázni, bámulatos hatásai lehetnek
Érdemes kihasználni azonban a napokat, amikor az időjárás kegyes hozzánk, és minél több szabadtéri programot szervezni. A rendszeres sétálás például bizonyítottan boldogabbá tesz, emellett számos egészségügyi előnye is van.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +5 °C

Fokozatosan mindenütt megszűnik a köd, a legtöbb helyen napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, de a főváros tágabb környezetében és az Északi-középhegységben még a déli órákban is sok lesz a felhő. Csapadék is legfeljebb ezen a területen várható kisebb eső, zápor formájában. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, az Alpokalján meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között valószínű, de a Viharsarokban pár fokkal melegebb lehet az idő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, egy napközben az ország felett átvonuló hidegfront sokaknál okozhat kellemetlen panaszokat.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra