Kiderült, mi okozza a skizofréniát

Áttörést hozhat a skizofrénia hátterének megismerésében a Semmelweis Egyetem kutatóinak munkája.

Az Anatómiai Intézet kutatócsoportja 2017 óta vizsgálja a harvardi, a koppenhágai és a zágrábi egyetemekkel együttműködve a skizofrénia idegsejtszintű magyarázatát. A több mint száz éve leírt betegségről ugyan eddig is számos tanulmány született, a pontos neuropatológiai háttér azonban feltáratlan maradt. Egészen mostanáig.

agykutatás, skizofrénia, kutatócsoport, Semmelweis Egyetem, Anatómiia Intézet
A kutatócsoport azon dolgozik, hogy feltárja a különböző agyterületek összetételét. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Az agyminták eltéréseit figyelik

Az volt a célunk, hogy pontosan megtaláljuk azokat a neuronpopulációkat és receptorokat, amelyek legalább részben magyarázhatják a betegség tüneteit – számolt be a kezdetekről dr. Adorján István, a kutatás vezetője a Semmelweis Egyetem honlapján. A kutatócsoport azon dolgozik, hogy feltárja a különböző agyterületek összetételét, a kontroll agyat összehasonlítsa skizofréniás és autista donoroktól származó mintákkal, és a kettő különbségéből levonják a konzekvenciát, hogy mely sejtpopulációk lehetnek eltérőek a normálistól.

Végső cél a gyógyítás

Vizsgálódásaik egyik különlegessége az volt, hogy ugyanazon donorokból származó mintákat elemeztek különböző biológiai szinteken. Összesen 220 ezer neuron egy-sejtmag szintű RNS szekvenálását végezték el, illetve bizonyos sejtek alaktani változását és elhelyezkedését detektálták. A kísérletben tíz skizofrén és tíz kontroll agy mintáit vizsgálták, az elemzéshez különböző európai agybankokból igényelték a mintákat.

"A kutatás szerint leginkább az agykéreg felső rétegében elhelyezkedő gátlóneuronok érintettek, de több mint egy tucat gátlóneuront tudtunk osztályozni. Ez az eljárás arra is jó, hogy új neuronpopulációkat fedezzünk föl, melyek később egy gyógyszerfejlesztésnél terápiás támadáspontként szerepelhetnek – számolt be a jövőbeli lehetőségekről a kutatásvezető. Szerencsés esetben tehát a kutatás eredményei a skizofrénia terápiájához is elvezethetnek.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: