Egy robot is képes a lelkünkbe tiporni

Mindegy, hogy ember vagy gép sérteget, mindkettő ugyanúgy negatív hatással lehet ránk.

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói a tanulmányukban kimutatták, hogy ha egy gép sértegeti egy játékban a felhasználókat, akkor az az utóbbiakra ugyanúgy negatívan hat, mint ha egy ember tenné ezt velük - írja az Sg.hu. Mint kiderült, a Guards and Treasures nevű program 40 játékosa segített erre a megállapításra jutni a kutatóknak, miután egy Pepper nevű robottal mérték össze erejüket.

játékos, robot, megbánt
Érdemes a gyerekek reakcióját figyelni, amikor a gép ellen játszanak. Fotó: iStock

A teljesítményen meglátszott

A gép a játékosok ellen 35 mérkőzést vívott, s mindegyik végén dicsérte vagy szidta ellenfelét. Nem kell durva dolgokra gondolni, elég volt kritizálnia például így: "azt kell mondjam, hogy borzalmas játékos vagy". Mindez, illetve ehhez hasonló mondatok elegendőek is voltak ahhoz, hogy a kísérleti alanyok teljesítménye már a következő mérkőzésen csökkenjen. Velük ellentétben azonban a dicsért játékosok még jobban kezdtek teljesíteni.

Érdemes lesz erre figyelni

Mindebből a kutatók levonták a nyilvánvaló következtetést, a robotok képesek érzelmi hatással lenni az emberekre, még akkor is, ha az élő személy tudja, hogy az ellenfele egy gép. A tudósok szerint ezzel a hatással mindenképp érdemes lesz foglalkozni, főképp azoknál a kevésbé kíméletes programoknál, amik még durvább lelki sérüléseket okozhatnak a velük szemben álló embereknek.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: