+18° - +36°
Nincs front

Lelki terror: meddig betörhetetlen az ember?

Új francia filmet vetítenek hamarosan a magyar mozikban. A Saul fiával a nemzetközi fesztiválokon konkuráló (ott eddig azonban rendszerint alulmaradó) alkotás rendkívül sokrétű pszichológiai problémákat vet fel, amelyeket most a HáziPatika.com pszichológus szakértője elemez.

Több nemzetközi fesztivált is megjárt az elmúlt hónapokban Deniz Gamze Ergüven 2015-ben készült filmje, a Mustang. Ezt a mozit az idei Golden Globe-on a legjobb külföldi filmek közé jelölték, de éppen Nemes Jeles László alkotása, a Saul fia győzött e kategóriában pár napja. (A legjobb külföldi film Oscarjáért a Saul fia és a francia Mustang is versenyben van még, beválogatták ezeket is a legjobb kilenc jelölt közé.)
A Mustangot hamarosan a magyar nézők is láthatják. A mozi a Törökországban született francia filmrendező, Ergüven eddigi egyik leghatásosabb alkotása, amely egy interjúja szerint részben személyes élményeken is alapul. Ezek egyik legfontosabbja az a jelenet, amikor a film elején a lányok a fiúk vállán játszanak, és ami később súlyos következményekkel jár.

A továbbiakban azonban nem az alkotás esztétikai értékeit elemezzük, hanem a HáziPatika.com korábbi filmfeldolgozásaihoz hasonlóan, a film pszichológiai vetületeit vizsgáljuk. Éppen ezért, aki nem kíváncsi a film részleteire, az ne olvasson tovább, nem akarjuk elrontani a későbbi moziélményét.

A Mustang öt tizenéves lánytestvér sorsát mutatja be egy észak-török faluban, történetüket a legfiatalabb, Lale szemszögéből követjük végig. A tanítási időszak végén járunk, épp szeretett tanárnőjüket búcsúztatják, aki Isztambulba költözik. Iskola után a korukbéli fiúkkal felszabadultan, ártatlanul évődnek a tengerben, ám ennek híre megy a szigorú szabályok és erkölcsök szerint élő patriarchális faluban, és innentől a nagymama és a nagybácsi izolálja őket a külvilágtól, elveszik telefonjukat és számítógépüket. Életük ezt követően csak arról szól, hogy akaratuk ellenére is, de minél hamarabb kiházasítsák őket.A lányok történetének eleve "népmesei" kezdete van: szüleik meghaltak, helyettük a mostoha családtagok nevelik őket, akik az ő érzéseiket, igényeiket figyelmen kívül hagyva próbálják beletörni őket egy olyan világba, ahol a személyes határok elmosódottak, a szubjektumnak nincs létjogosultsága. Bár a történet egy konkrét kultúrkörbe ágyazódik, az általa felvetett kérdések univerzálisak. A film nagyon finom eszközökkel vezet végig a bántalmazó-bántalmazott viszonyrendszeren, illetve a női test fölötti kontroll, a kultúra testtel kapcsolatos elvárásainak kérdéskörén, és bemutatja a lelki terror, megfélemlítés általi befolyásolást is.

Az öt testvér különféle módon reagál a kialakult helyzetre, mindegyikük máshogy próbálja kezelni a kontrolláló, bántalmazó agresszort, megküzdeni vele. A film címét is értelmezhetjük az ezzel kapcsolatos fő kérdésnek: hol van bennünk az emberi léleknek az a része, ami "betörhetetlen"?

A legidősebb testvér, Sonay a korlátozó keretek közepette is megtalálja a boldogságot, hiszen végül szerelméhez mehet hozzá, ezáltal megszabadulhat. Húga, Selma passzívan megadja magát sorsának, láthatóan fél szembeszállni a tekintéllyel, a film több jelenetében megmutatkozik, maga is elhiszi, hogy tehetetlen, nem él a többi testvér ötletei adta lehetőséggel, sodródik, elképzelése sincs a megoldásról.

A harmadik nővér, Ece önmaga ellen fordítja destruktív késztetéseit, az őt szexuálisan kihasználó nagybátyja terrorjából csak a testéről-identitásáról való lemondás árán tud kiszakadni. Ám ez valójában egy borzalmas vég, az öngyilkosság tragikus és rossz válaszát láthatjuk a filmben.

Húga, Nur szintén képvisel valamiféle passzivitást, befolyásolhatóságot, de ha megerősítést, útmutatást kap, akkor képes döntést hozni, hogy mentse magát. Nagyon szépen mutatja ennek a valódi nehézségét, ambivalenciáját az a jelenet, amikor közvetlenül a szökés előtt a nagybátyjával farkasszemet néz, és egy pillanatra képes lenne "elfelejtkezni" azokról a borzalmakról, amik megtörténtek vele, és alávetni magát az agresszor akaratának. Szintén ezt mutatja, amikor először magához veszi a táplálékot, amit rákényszerített udvarlójától kap, de fuldokolni kezd tőle, nem képes megenni.

A nyílt ellenszegülést leginkább a legkisebb testvér, Lale képviseli, akinek boldogulását azok a bizalmi kapcsolatok segítették, amelyekben az első perctől az utolsóig hinni tudott, megóvva őt attól a bénultságtól, amit a legerősebben a bántalmazóhoz kötődők ambivalens érzései hívnak elő. Szépen szimbolizálja ezt szökésekor saját hajának levágása, hogy a párnán úgy tűnjön, mintha otthon lenne és aludna. A megszabadulás érdekében lemondott hajról, mint a megkapaszkodás szimbólumáról, és le tudott mondani az agresszortól remélt gondoskodásról, kapcsolódásról.

A bántalmazó személyiségének gyengeségét, függő voltát is jelzi a mindenkori tekintély, hatalom elvárásainak való kritikátlan behódolás, saját keménységének állandó demonstrálási kényszere. A hatalommal való azonosulás, a másik ember kiszolgáltatottságban tartása az egyetlen lehetősége, hogy saját szorongásait, instabil személyiségét ellensúlyozza. Theodor Adorno német filozófus az "autoriter személyiség" fogalmát használja ennek leírására, ezt jeleníti meg szinte teljes egészében a filmbéli nagybácsi karaktere is. Konvencionalitáshoz való merev ragaszkodása, agresszív erkölcscsősz viselkedése, a másik ember szubjektumának értékeit elutasító, empátiamentes ítélkező magatartása, babonás, erőszakos vallásossága éppúgy ezt fedik le, mint szexuális zavartsága, saját ösztönkésztetéseit csak másokban felismerő (projektív) tendenciái.

Ahogyan népmese-értelmezéseknél is találkozhatunk azzal a gondolattal, hogy minden szereplő a saját személyiségünk egy-egy részét képviseli, a film is valahol a bennünk meglévő viselkedésrepertoár széles skáláját mutatja meg a szereplőkön keresztül, túlmutatva a társadalom- és kultúraspecifikus tényezőkön. Az, hogy ebből a repertoárból milyen viselkedésforma valósul meg egy krízishelyzetben, nagyrészt az önismeretünkön és bizalomteli kapcsolataink gazdagságán múlik.

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt a derült időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag