Az operáció sikerült, a beteg meghalt? Húszszorosára nőtt a kockázat!

A Clostridium difficile baktérium okozta fertőzés kivédésére a műtétek után alkalmazott profilaktikus antibiotikum mellett is, a fertőzés veszélye 21-szer nagyobb, mint egy évtizeddel ezelőtt volt - figyelmeztettek a kanadai Sherbrooke-i Egyetem kutatói.

A nagy megterhelést jelentő műtétek, mint a szívműtétek és az implantátumok behelyezése gyakran súlyos fertőzésekkel járnak, ennek kivédése céljából a műtéttel egyidejűleg gyakran antibiotikumokat is alkalmaznak. Az antimikróbás szerek azonban az emberi bélflórát is módosítják, ebben a megváltozott környezetben talál otthont a Clostridium difficile nevű baktérium.

A C. difficile fertőzés súlyos hasmenéssel jár, akár halálhoz vezető szövődményeket okoz. Korábban, az operációt követő profilaxis általában sikerrel járt, a C. difficile relatíve ritkán fordult elő. Az ezredforduló környékén azonban egy hipervirulens C. difficile szerotípus (baktérium-alfaj) ütötte fel a fejét, ezzel egyidőben az infekciók száma, valamint a megbetegedések súlyossága drámai növekedést mutatott.

A Sherbrooke-i Egyetem kutatói a C. difficile fertőzés valószínűségét hasonlították össze mai antibiotikum profilaxissal végzett műtétek után, és 2000 előtti, azaz a hipervirulens törzs megjelenése előtti, szintén antibiotikum árnyékban operált esetek után. Megállapították, hogy 21-szer nagyobb rizikóval jár ma egy műtét, mint 2000 előtt, 0,07 helyett 1,5 százalékos valószínűséggel alakul ki fertőzés. A 40 C. difficile-vel fertőzött páciens közül öt eset végződött halállal, vagy szeptikus sokkal. A leggyakrabban alkalmazott antibiotikum ezekben az esetekben cefoxitin volt.

A C. difficile infekció komoly szövődményekkel járhat, ezért a kutatók azt javasolják, hogy minden esetben egyéni elbírálás alá kell venni, hogy szükséges-e az antibiotikum kezelés műtét után. Ha az antibiotikus kúra célja csak az, hogy megelőzze a ritka, és kevésbé veszélyes fertőzéseket, akkor mérlegelni kell az esetleges következményeket. Idős betegeknél jelentősen rosszabb kimenetelre számíthatunk C. difficile fertőzés esetén, mint fiatalokban. Továbbá, a kutatás eredményei alapján, javasolt minél rövidebb ideig tartó antibiotikus profilaxist alkalmazni, hogy redukáljuk a C. difficile infekció veszélyét. Ezzel talán megakadályozható a mellékhatások kialakulása.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció