Az operáció sikerült, a beteg meghalt? Húszszorosára nőtt a kockázat!

A Clostridium difficile baktérium okozta fertőzés kivédésére a műtétek után alkalmazott profilaktikus antibiotikum mellett is, a fertőzés veszélye 21-szer nagyobb, mint egy évtizeddel ezelőtt volt - figyelmeztettek a kanadai Sherbrooke-i Egyetem kutatói.

A nagy megterhelést jelentő műtétek, mint a szívműtétek és az implantátumok behelyezése gyakran súlyos fertőzésekkel járnak, ennek kivédése céljából a műtéttel egyidejűleg gyakran antibiotikumokat is alkalmaznak. Az antimikróbás szerek azonban az emberi bélflórát is módosítják, ebben a megváltozott környezetben talál otthont a Clostridium difficile nevű baktérium.

A C. difficile fertőzés súlyos hasmenéssel jár, akár halálhoz vezető szövődményeket okoz. Korábban, az operációt követő profilaxis általában sikerrel járt, a C. difficile relatíve ritkán fordult elő. Az ezredforduló környékén azonban egy hipervirulens C. difficile szerotípus (baktérium-alfaj) ütötte fel a fejét, ezzel egyidőben az infekciók száma, valamint a megbetegedések súlyossága drámai növekedést mutatott.

A Sherbrooke-i Egyetem kutatói a C. difficile fertőzés valószínűségét hasonlították össze mai antibiotikum profilaxissal végzett műtétek után, és 2000 előtti, azaz a hipervirulens törzs megjelenése előtti, szintén antibiotikum árnyékban operált esetek után. Megállapították, hogy 21-szer nagyobb rizikóval jár ma egy műtét, mint 2000 előtt, 0,07 helyett 1,5 százalékos valószínűséggel alakul ki fertőzés. A 40 C. difficile-vel fertőzött páciens közül öt eset végződött halállal, vagy szeptikus sokkal. A leggyakrabban alkalmazott antibiotikum ezekben az esetekben cefoxitin volt.

A C. difficile infekció komoly szövődményekkel járhat, ezért a kutatók azt javasolják, hogy minden esetben egyéni elbírálás alá kell venni, hogy szükséges-e az antibiotikum kezelés műtét után. Ha az antibiotikus kúra célja csak az, hogy megelőzze a ritka, és kevésbé veszélyes fertőzéseket, akkor mérlegelni kell az esetleges következményeket. Idős betegeknél jelentősen rosszabb kimenetelre számíthatunk C. difficile fertőzés esetén, mint fiatalokban. Továbbá, a kutatás eredményei alapján, javasolt minél rövidebb ideig tartó antibiotikus profilaxist alkalmazni, hogy redukáljuk a C. difficile infekció veszélyét. Ezzel talán megakadályozható a mellékhatások kialakulása.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

A nyugati tájakon elkezd vékonyodni a felhőtakaró, a Dunántúlon már szűrt napsütés is lehet. A vastag, zárt frontfelhőzet az ország délkeleti, keleti felére összpontosul, a csapadékzóna is kelet felé halad, délután már csak a Tiszántúlra korlátozódik. A délies szél többfelé lesz élénk, kora délutánig helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű. Késő estére 6 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet. A február végéhez képest igen enyhe idő az orvosmeteorológiai helyzetet is nagyban meghatározza.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra