Az ital, amelytől állítólag tovább élhetünk

A tea az egészséges étrend részének tekinthető, és a teázók várható élettartama akár egy kicsit hosszabb is lehet, mint azoké, akik nem isznak teát – állapította meg egy nagyszabású amerikai kutatás.

Azt már korábban kiderítették, hogy a teában például gyulladáscsökkentő anyagok is vannak. A zöld tea egészségügyi előnyei is régóta ismertek már a Kínában és Japánban folytatott kutatások alapján. Egy új tanulmány viszont a fekete teára is kiterjesztette a vizsgálatokat.

fekete tea, teázás, teafogyasztás
A teázók várható élettartama egy kicsit hosszabb lehet, mint azoké, akik nem isznak teát. Fotó: Getty Images

14 évig vizsgálták a teázás hatásait

Az amerikai Országos Rákkutató Intézet kutatásában csaknem félmillió brit felnőtt teázási szokásait vizsgálták, és a résztvevők életét 14 évig követték. Megállapították, hogy a napi két vagy több csésze tea elfogyasztása 9-13 százalékkal csökkentette a bármilyen egészségügyi okból bekövetkező halálozás kockázatát azokkal szemben, akik nem teáztak. A tea hőmérséklete, illetve az, hogy tejjel vagy cukorral fogyasztották, nem befolyásolta az eredményeket.

A fekete tea igazi csodaital: segít koncentrálni, támogatja a fogyást, erősíti az immunrendszert, óvja a száj egészségét. Emellett persze nagyon finom is, és mindenki számára elérhető. Mutatjuk a fekete tea bámulatos hatásait.

Ez még nem egyértelmű bizonyíték

A teázás kedvező élettani hatását a szívbetegségek okozta halálozási arány csökkenésében is felfedezék, a daganatos betegségek esetében azonban nem lehetett kimutatni ezt az előnyt. Elképzelhető, hogy a résztvevők körében nem következett be annyi rákbetegség okozta halálozás, hogy kimutatható legyen a teázás kedvező hatása – jelezték a kutatók. A tanulmány szerzői ugyanakkor rámutattak, hogy kutatásuk az emberek szokásainak és egészségi állapotának megfigyelésén alapul, és nem tudja egyértelműen bizonyítani az ok-okozati összefüggéseket.

Marion Nestle, a New York-i Egyetem élelmiszer-tudományi professzora a tanulmány óvatos értelmezésére figyelmeztetve megjegyezte, hogy az ehhez hasonló megfigyelésen alapuló kutatások mindig felvetik a kérdést: van-e valami más is a teafogyasztókban, ami egészségesebbé teszi őket?

A tanulmány vezető szerzője, Maki Inoue-Choi emellett leszögezte, hogy nem áll rendelkezésükre elegendő bizonyíték, amely alapján a teázási szokások megváltoztatását tudnák javasolni. Ám ha valaki napi legalább egy csésze teát elfogyaszt, az szerinte rendben van, és jó teázást kívánt hozzá.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a
Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -6, +3 °C

Erősen felhős lesz az ég, párás marad a levegő, elszórtan fordul elő kisebb eső, szitálás, északnyugaton esetleg kevés hó. Élénk lökésekkel kísért délkeleti szél mellett 2, 6 fokos maximumhőmérséketeket mérhetünk. Csütörtökön még marad a frontmentes idő, de most is felléphetnek ízületi panaszok, keringési- és vérnyomásproblémák és koncentrálási panaszok is. A nyirkosság miatt alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: