A nikotin nyomot hagy a memóriában és további dohányzásra késztet

A Baylor Orvostudományi Kar kutatói szerint a nikotin, a cigaretta függőséget okozó komponense, csapdába csalja az agyat, ennek kapcsán memória a környezeti tényezők feldolgozása során a dohányzó magatartásra asszociál.

"Agyunk a kedvező környezeti ingerekre adott válaszreakció segítségével irányít minket a sikeres lét felé. Ebbe a tudatalatti tanulási folyamatba avatkozik bele a nikotin, miáltal a dohányzást pozitív cselekvésnek fogjuk fel" - nyilatkozta Dr. John A. Dani, az idegtudományok professzora, a cikk társszerzője.

Dani szerint egyes megszokott események dohányzásra késztetik az embert, pl. az alkoholfogyasztás, baráti körben való vacsora, munkából való hazavezetés. Dani és munkatársa, Dr. Jianrong Tang, hogy megértsék ezt a folyamatot, egerek nikotin hatására történő agyi aktivitását rögzítették.

"Összehasonlítva a fiziológiás sóoldatot kapó egyedekkel, a nikotin mintegy 200 százalékra növelte az idegsejtek szinaptikus kapcsolódását. Ez az emlékközpont dopaminon keresztül küld jelet, ami egy kritikus lépés a memória asszociáció folyamatában az olyan nem megfelelő viselkedést illetően, mint a dohányzás"- mondta Dani.

Dani szerint a memória működésének megértése segítheti a jövőben az Alzheimer-kór memóriazavaraira, illetve a dopamin jelátvitel rendellenességeit mutató Parkinson-kórra irányuló kutatásokat, valamint ezen betegségek kezelő szereinek kifejlesztését.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő